Timisorenii sarbatoresc 1 Mai in Ungaria! Strandurile cu apa termala, mai ales cel din Gyula, preferate in locul picnicurilor cu mici si bere!

ungariaStrandul Baile Cetatii din Gyula, aflat la 125 de kilometri de Timisoara, este considerat cel mai important dintre strandurile cu bai termale din Ungaria, in competitia cu celelalte centre SPA (sanitas per aquam) din regiune, precum cele din Battonya, Oroshaza, Hajduszoboszlo, Mako sau Szeged. Intins pe o suprafata de opt hectare si jumatate, acesta este amplasat intr-un parc secular ocrotit de lege, intr-o zona sufocata de hoteluri, vile si pensiuni si pune la dispozitia turistilor nu mai putin de 19 de bazine termale si wellness, cu valuri artificiale si jacuzzi, dar si un bazin olimpic de innot agreat in cantonamente pana si de nationala de polo a Ungariei. Drumul catre micul orasel se parcurge in mai putin de doua ore si nici la o suta de metri de la intrarea in Ungaria apar primele indicatoare cu destinatia Gyula. Oricum, singurul indicator dupa care se pot ghida turistii aflati la prima escapada in tara vecina, in tentativa de a ajunge la Strandul Cetate, este cel pe care se pot vedea valuri si un innotator, alaturi de cuvantul Várfűrdö. Ajuns in fata raiului acvatic, pentru un nevorbitor de limba maghiara nu este deloc simplu sa intre in zona bazinelor. Fetele de la portile complexului, echipate in halate albe si extrem de curtenitoare cu turistii, nu vorbesc nici o limba straina. Este imposibil sa le explici ca nu doresti vreun masaj, jacuzzi sau tratament medical, ci doar sa faci plaja si sa te balacesti in bazinele cu apa. Dintre zecile de oferte de pret redactate doar in limba maghiara, ti-e greu sa o alegi pe cea reprezentand doar biletul simplu de intrare. Salvarea poate veni de la o poarta secundara, aflata la cativa metri de intrarea principala, unde achiti rapid 2.400 de forinti sau iti iei un bilet de familie cu 5.600 de forinti si ai accesul asigurat.


gyula1Banatenii sunt cei mai numerosi turisti de weekend din estul Ungariei Pentru romanii aflati in incinta parcului acvatic, principala atractie o reprezinta bazinul cu valuri. Din jumatate in jumatate de ora, cate cinci minute, compresoare uriase transforma imensa cada albastra intr-un colt de mare autentica, starnind valuri ca dupa o furtuna.

“Mergem la strandul din Gyula pentru ca acolo nu ai timp sa te plictisesti. Mai cu seama daca ai copii! Si totul este mai ieftin decat in Romania! Totodata, ai ocazia sa mananci un gulas original, preparat ca la mama lui acasa si sa bei o bere de visine”, spune Laurentiu Cretu, unul dintre turistii care prefera Gyula in locul strandurilor din Timisoara.

Török János, proprietarul unei de pensiuni din apropierea strandului din tara vecina apreciaza ca romanii sunt atrasi, poate, si de istoria comuna a celor doua tari.

“Vin foarte multi romani aici, la Gyula. Cred ca-s cei mai numerosi straini cazati la pensiunile si hotelurile din zona. Poate ii atrage si faptul ca acel castel de langa strand a fost resedinta lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin”, spune ungurul János, demonstrand reale cunostinte de istorie comuna, din urma cu 600 de ani, a celor doua tari.

Media anuala a romanilor care prefera bazele de agrement din Gyula, Szeged, Oroshaza si Hoiduszolosza, aflate in estul Ungariei, este de peste un milion de persoane, care, de regula, cheltuiesc in acest gen de “safari” acvatic intre 200 si 300 de euro de persoana. Dupa cum apreciaza oficialiii Oficiului de Turism al Ungariei, mai mult de cincizeci la suta din spatiile de cazare din estul tarii sunt ocupate de romani si ca una dintre statiunile cele mai frecventate de catre acestia este Gyula.

VLAD ENCIU

Leave a Reply