Avocatura clandestina se clatina! Un jurist din Bacau, care si-a infiintat un barou si o uniune nationala a barourilor proprii, a fost condamnat la doi ani de inchisoare!

vasile_botomei

Avocatura clandestina din Romania a fost sanctionata, in premiera, de catre o instanta de judecata, respectiv Judecatoria Bacau, care a hotarat condamnarea la inchisoare a unui jurist autointitulat “decan al Baroului Bacau” si “presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania”.


Vasile Botomei, doctor in Drept, care a solicitat primirea in avocatura clasica, dar a fost refuzat, si-a infiintat propriul barou si uniune nationala a barourilor, dupa care a inceput sa dea anunturi in presa locala ca organizeaza concursuri de admitere pentru avocati stagiari si definitivi. In acest fel, a reusit sa induca in eroare mai multi absolventi de Drept, carora le-a creat un prejudiciu de aproape 10.000 de lei.

Imediat dupa sesizarea organelor de cercetare penala, la inceputul lunii mai 2013, Vasile Botomei a fost arestat preventiv pentru infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, exercitarea fara drept a unei profesii, folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „UNBR”, folosirea insemnelor specifice profesiei in alte conditii decat cele prevazute de lege si inselaciune.

“Arestarea decanului baroului paralel din Bacau este o decizie istorică a justitiei, ce poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru avocatura clandestina din Romania. Totodata, dosarul intrumentat de catre procurorii bacauani se constituie intr-un precedent pentru toate unitatile de parchet din tara unde sunt inregistrate plangeri penale impotriva absolventilor de drept care practica avocatura clandestina”, declara un reprezentant al Baroului Timis imediat dupa arestarea avocatului clandestin din Bacau, cu precizarea ca in Timisoara sunt inregistrate peste 100 de plangeri impotriva avocatilor clandestini.

“Site-ul lui Vasile Botomei imita practic site-ul oficial al structurii legal infiintate, fiind publicat si un tablou al avocatilor, in pagina decanului figurand ca decan Vasile Botomei. Prin intermediul acestei forme de promovare, Vasile Botomei a imitat toate formele prevazute de lege pentru functionarea barourilor legal infiintate, folosind in mod ilegal tot ceea ce tine de denumiri specifice acestei profesii, incercand ca, prin folosirea acestora, sa dea o aparenta de legalitate activitatilor pe care le desfasoara”, au mentionat procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau in rechizitoriul cauzei.

In urma cu cateva zile, Judecatoria Bacau l-a condamnat pe Vasile Botomei la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru practicarea avocaturii in afara cadrului legal stabilit de Legea 51/1995. “Este vorba despre o condamnare a unui om nevinovat! Nu am fost audiat si nici nu mi s-a comunicat rechizitoriul”, a declarat Botomei imediat dupa pronuntarea sentintei de condamnare la inchisoare. Hotararea judecatorilor bacauani poate fi atacata cu apel…

 

Leave a Reply