Interviu cu Dan Alexa, dupa retrogradarea ACS Poli: „Am fost sef de promotie intr-o generatie cu Reghecampf”

Dan-Alexa02Si-a reziliat intempestiv contractul cu cipriotii de la Anorthosis Famagusta pentru a veni sa antrenze la Timisoara. Dan Alexa s-a ales cu o dezamagire dupa ce a lasat totul pentru reveni ca antrenor pe „Dan Paltinisanu”, insa la fel ca atunci cand era capitanul din teren al alb-violetilor, „Chirurgul” nu pune capul in pamant, ci isi intoarce atent privirea spre bisturiul cu care spera sa o readuca pe ACS Poli in prima liga. Criticat pentru cum a jucat ehcipa, pus la zid pentru lipsa de experienta si lipsa licentei Pro de antrenor, Alexa contraataca si spune ca la cursurile da licenta A era mai tare ca Reghecampf sau Miriuta. Un interviu despre experienta de antrenor, retrogradare, criticile lui Bojin, Liga a II-a,Vali Velcea, Aurel Sunda, alti mentori si Mondialul recent incheiat.


Reporter: Ai inceput cariera de antrenor cum cel mai probabil nu isi doreste nimeni, cu o retrogradare. Ai recunoscut si tu ca ai slabit foarte mult din cauza stresului. Cum ai reusit sa treci peste experinta nefasta?

Dan Alexa: Sigur, m-a afectat, dar am avut eșecuri si in cariera de fotbalist. Asta este viata, si cu bune, si cu rele. Nu a fost un moment usor, dar cu cat iti revii mai repede, cu atat mai bine. Practic, o luam de la capat si eu cred foarte mult in aceasta echipa si sper sa revenim cat mai repede in Liga I.

R: Dupa meciul din retur pe care l-ati pierdut cu 3-0 cu Petrolul Ploiesti, Razvan Lucescu a parut ca face o mica profetie. Chiar daca mai erau patru etape, el a parea sigur ca ACS Poli va retrograda cu tine antrenor, iar ca pe termen lung, retrogradare te va ajuta in cariera de antrenor. Tu ce parere ai?

D.A.: Da, si eu m-am gandit la ce a spus atunci. Chiar a avut o discutie cu mine dupa meci si exact acelasi lucru mi l-a spus si mie. Eu cred ca am invatat foarte mult din retrogradare, a fost o experienta, important e sa iau tot ce a fost bun, sa invat din greseli. Din pacate, este o experienta negativa, dar din care cred ca am invatat destul de multe.

R: Cum a fost cand ai venit pentru prima data in vestiarul lui ACS Poli ca antrenor. Ce le-ai spus jucatorilor?

D.A.: Sincer, m-am pregatit de mult pentru acest moment. Doream de mult se devin antrenor. Sigur, e diferit, dar am fost capitan la aproape toate echipele, iar capitanul e un antrenor secund in vestiar. Asta m-a ajutat foarte mult si ma ajuta in continuare. Nu au fost foarte multe probleme la prima discuție. Le-am spus ca tin foarte mult la disciplina si ca imi doresc sa dea totul. Din punctul acesta de vedere nu am ce sa le reprosez, cred ca jucatorii au fost receptivi si au dat totul. Din pacate, am prins niste conjuncturi nefavorabile, au fost si evolutii proaste, am prins Vasluiul cand inca se mai batea la cupe europene, am prins Corona cand isi juca ultima sansa, si cu Jerry Gane, ultimul antrenor, nu ne-au ajutat conjuncturile.

R: Chiar daca recent ai facut o declaratie cum ca nu e totalmente exclus sa revii in teren, practic cariera ta de jucator s-a cam incheiat. Iti pare rau ca s-a terminat asa de brusc?

D.A.: În Cipru eram foarte apreciat, am fost capitanul echipei, și foarte iubit de multi suporteri, dar si foarte apreciat in club. Imi doream insa foarte mult sa pun punct si sa incep cariera de antrenor. Practic, de cand am facut cursurile de antrenor acum patru ani, la asta ma gandeam. Am luat licenta fiind jucator activ, atunci era antrenor Ioan Ovidiu Sabau, de atunci ma gandeam la asta. Am fost sef de promotie intr-o generatie cu Reghecampf si cu Miriuta. Diferenta e ca eu am continuat sa joc si nu am facut cursurile Pro. In Liga I poti fi antrenor fara licenta Pro, cu o dispensa. Atata timp cat faci cursurile, e in regula.

R: Ai fost poreclit ”Chirurgul” pentru ca de-a lungul vremii ai accidentat mai multi adversari, poate si prin natura postului. Ai avut remuscari dupa aceste incidente?

D.A.: Niciodata nu am vrut sa accidentez pe cineva, trebuie fii un tampit ca sa vrei sa lovesti. Dar au fost momente in care si pe mine m-au accidentat altii, sigur, nu accidentari serioase. Desigur ca imi pare rau cand sufera un coleg de-al meu, deoarece practic e un coleg de breasla. Nu pot da timpul inapoi, asta a fost fisa postului meu. Tot timpul mi-m propus sa dau totul, tot timpul mi-am propus sa fiu agresiv si practic prin asta am reusit in cariera.

R: Exista prejudecata ca un fotbalist va deveni un antrenor care va imprima echipelor un stil in functie de postul pe care a evoluat. Tu ai avut o echipa care a nu a jucat ofensiv, dar mostenita de la altii. La ce sa ne asteptam in Liga a II-a?

D.A.: Va fi o echipa care controlează jocul, care isi va domina adversarul. Am aceste sapte saptamani in care ma pot face inteles, sper sa reusesc. Noile antrenamente sunt de asa natura incat jucatorii sa aiba multa posesie, sa faca presing si sa controleze meciul. Sunt un adept al posesiei, dar nu una lunga si prelungita, ci a unei posesii pe poarta, a unui joc eficient. Foarte multa posesie, din punctul meu de vedere, nu e chiar indicata. S-a gasit antidotul pentru ea.

R: In ultima perioada, presedintele CJT Titu Bojin a avut cateva iesiri publice in care mai mult l-a criticat pe Ion Timofte, dar si pe tine. Cat de mult te-a afectat si cum ai gestionat momentul acesta?

D.A.: Dansul și cu domnul Robu conduc practic clubul, asta este viata. Pana la urma, a fost un obiectiv care nu s-a indeplinit. Intr-adevar, am venit in ultima parte, cand situatia este mult mai grea ca in mijlocul sau la inceputul campionatului. Presiunea devine mult mai mare, intervine oboseala, intervin suspendarile, advesarii pot avea rezultate la care nu se astepta nimeni. Normal ca te afecteaza, dar e dreptul dansilor. Eu am avut si patroni ca Marian Iancu, George Copos, Gigi Netoiu, patroni care intr-un fel sau altul, isi exprimau parerea in presa.

R: Fostii antrenori, Vali Velcea si Aurel Sunda lucreaza in club. In ce relatii esti cu ei, doearece ai preluat o ”mostenire” de la ei. Cat de mult ai discutat cu ei?

D.A.: Cu Aurel Sunda am avut discutii. Am preluat echipa de la el, am avut discutii, inca mai am. Domnul Sunda e un om pe care il respect enorm, l-am avut antrenor, a fost foarte pozitiv in toata perioada aceasta cu mine si l-am simtit ca isi dorea foarte mult sa reusim. Cu Vali Velcea nu am prea avut dialog.

R: De la ce antrenor din cariera ta ai avut cel mai mult de invatat?

D.A.: Au fost antrenori care si-au pus foarte mult amprenta asupra evolutiei mele ca jucator. Sunt antrenori care imi sunt foarte dragi si la care eu tin foarte mult, care m-au ajutat enorm. Am debutat cu Aurel Sunda la seniori, aici la Poli. Antrenori care m-au ajutat au fost Razvan Lucescu, Ioan Andone, Cornel Dinu, care a fost antrenorul care a avut cea mai mare incredere in mine, intr-un moment in care am ajuns atunci la marea peformanta, la Dinamo, pana atunci nimeni nu imi dadea nicio sansa. A mai fost Florin Marin, mi-ar parea rau sa vorbesc de unul in mod special. De la fiecare am invatat, pe fiecare il apreciez. Si la Dusan Uhrin, le stiu tuturor, calitatile, defectele. Tot timpul am cautat, mai ales in ultima parte a carierei mele, sa privesc si prin ochii antrenorului totul. Ca si capitan, esti mereu undeva la mijloc, trebuia sa intelegi si antrenorul, si conducerea, dar trebuie sa intelegi si vestiarul, pentru ca esti reprezentaatul vestiarului. Incercam sa privesc prin ochii antrenorului de ce lua anumite decizii, ce calitati si ce defecte are, mi-am facut asa, o filozofie.

R: Cum vezi lupta la promovare in Liga a II-a, lumea va vede ca favoriti, dar in acelasi timp, spune ca nu va fi usor. Care crezi ca vor fi principalele contracandidate?

D.A.: Nu va fi sub nicio forma usor, cine se astepta sa defilam, cred ca nu are dreptate. Si eu ma astept sa defilam, dar nu cred ca este posibil, pentru ca sunt echipe bune, cu experienta Ligii a II-a, un lucru foarte important, echipe cu jucatori care de multi ani joaca in Liga a II-a, experimentati, care stiu exact ce se joaca la acel nivel. Principalele contracandidate vor fi Valcea, eu cred ca si Resita, din ce am inteles, Clinceniul merge in seria cealalta, desi acestea inca nu s-au stabilit.

R: Vei fi in serie cu FC Caransebes, o echipa de care esti destul de legat. Cum va fi sa ii ai ca adversari?

D.A.: Va fi o plăcere, dar e clar ca fiecare isi va juca sansa. Caransebesul va juca pentru evitarea retrogradarii, vor retrograda sase echipe, ei vor avea o competitie foarte dura, iar noi trebuie sa promovam. Dar va fi interesant.

R: La Mondial a castigat favorita ta, Germania. Cum ti s-a parut finala?

D.A.: In finala, Argentina a jucat foarte bine contraatacul, cum a facut in multe meciuri. Au si jucatori exceptionali, Messi, Higuain, Lavezzi, jucatori carora daca le dai spatii, pot face diferenta. Au avut sansa lor, niste ocazii foarte mari, putea inscrie Palacio, dar cred ca Germania a fost per total echipa mai buna la Mondialul acesta, echipa mai consistenta si echipa care a oferit jocul cel mai  consistent.

R: A meritat Messi titlu de jucatorul Mondialului? Tie ce jucatori ti-au placut?

D.A.: Cu siguranta a fost printre cei mai buni. Cel mai mult mi-a placut Muller.

R: In lumea fotbalului fiecare Mondial da tonul pentru sistemele de joc din urmatorii patru ani. In Brazilia, au fost echipe ca Olanda, Argentina si Costa Rica are au jucat cu cinci fundasi. Vom vedea asa ceva si la ACS Poli?

D.A.: Spre surprinderea mea, si Olanda a jucat cu cinci fundasi. Intr-adevar, daca iei o echipa mica, și pleci cu sansa a doua, cum a fost Costa Rica sau Mexic, e de inteles, sunt echipe care au demonstrat ca au jucat bine. La Olanda a fost o mare surpriza, cu Kuyt fundas dreaptaa fundas stanga. Sigur, fotbalul se schimba, e intr-o continua miscare, dar pentru mine acum in Liga a II-a, va trebui sa riscam. Nu vom vedea la Poli cinci fundasi.

 

Leave a Reply