BREAKING NEWS! Procurorul Lucian Dolcu, de la DNA Timisoara, a decis clasarea cauzei privind "posibila activitate infractionala" a fostului tandem politic Alin Popoviciu - Constantin Ostaficiuc    O fosta sportiva a Timisoarei, Marga Glavan, a fost batuta crunt de un viceprimar PSD, pe motiv ca ar fi "basista"    Ruta aeriana interna cu cele mai mari intarzieri sau anulari, in 2017, a fost Timisoara-Bucuresti, spune AirHelp, compania care-i ajuta pe romani sa primeasca despagubiri    Judecatoarea Camelia Bogdan a cerut Curtii Supreme revizuirea deciziei prin care a fost mutata disciplinar, pentru 6 luni, la Curtea de Apel Targu Mures    Weekend negru pentru soferi pe soselele din Timis: politistii au retinut 33 de permise, au constatat 4 infractiuni si au aplicat 462 de amenzi    Afaceristul Florian Walter a dezvaluit ca retragerea lui Crin Antonescu din cursa prezidentiala si din viata publica s-ar fi datorat unui santaj legat de activitatea sotiei sale in Parlamentul European

De la rusi vine banu’! Gazprom incepe vanatoarea de petrol si gaze naturale in judetul Timis! Vor fi explorate peste 10.000 de hectare de teren in Periam si Biled!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Gazprom

In timp ce Statele Unite si UE au inasprit sanctiunile impotriva Rusiei, ca urmare a crizei din Ucraina, Romania face nota discordanta si continua sa semneze contracte de sute de milioane de euro cu marile companii rusesti vizate de sanctiunile internationale.

Printre acestea se numara si gigantul petrolier Gazprom, care, prin divizia sa din Serbia, NIS Petrol, tocmai a anuntat demararea unui program de investitii in valoare de peste 600 milioane de euro pentru explorarea, dezvoltarea si explorarea zacamintelor de petrol si gaze din Romania.

O buna parte din aceste investitii vor fi indreptate catre judetul Timis, dupa ce s-au descoperit zacaminte de titei intr-un perimetru din apropierea orasului Jimbolia, dar si pentru inceperea unei campanii de prospectiuni in zona localitatilor Periam si Biled.

“Acum suntem in faza de a evalua volumul, sa vedem daca este economic, daca merita sa se exploateze. Deci am văzut ca exista titei, iar acum trebuie să evaluam in ce cantitati. Aceasta este următoarea fază a activitatilor. Daca e petrol in cantitati suficiente pentru a incepe productia, atunci mergem mai departe“, a afirmat, recent, directorul general pentru Romania al NIS Petrol, Vadim Smirnov, intr-un interviu acordat Agerpres.

In paralel cu  exploatarea zacamantului de la Jimbolia, Gazprom Neft, prin NIS Petrol, se pregateste de prospectarea altor perimetre petrolifere aflate pe raza judetului Timis, respectiv EX – 7 Periam si EX – 8 Biled, dupa cum au fost denumite la licitatia internationala organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, vara anului 2010.

La vremea respectiva, ANRM a semnat acordurile petroliere pentru perimetrele situate in vestul tarii cu East West Petroleum Corp., din Canada, castigatoarea licitatiei, insa, ulterior, rusii de la Gazprom Neft, prin NIS Petrol, au achizitionat o participatie de 85% din fiecare. Acordurile petroliere sunt de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare si au intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 22 noiembrie 2013.

Anexa nu a fost publicata, fiind clasificata secret de stat, conform legii, intrucat contine programul de investitii convenit in urma negocierilor dintre ANRM si companie.

“Sporirea capacitatii de productie a rafinariei de la Pancevo, in urma unor investitii in modernizarea a instalatiilor acestei companii, reprezinta motivul principal al interesului nostru pentru perimetrele din vestul tarii”, a mai declarat Vadim Smirnov, insistand pe ideea ca prospectiunile din Timis nu vizeaza gaze de sist, ci doar petrol si gaze naturale.

Recent, in urma unei licitatii publice, Gazprom Neft, prin NIS Petrol, a angajat o firma de cartografie si consultanta cartografica care se va ocupa cu identificarea si pregatirea terenurilor pentru explorare si, eventual, forajul de cercetare.

sonda-4“Se va cauta petrol si gaze naturale pe un perimetru de peste 10.000 de hectare, majoritatea fiind terenuri private. Am primit autorizatie din partea statului de a prospecta aceste suprafete si de aici rezulta dreptul concret precum si obligatia de a ni se permite accesul pe aceste suprafete, ceea ce inseamna ca proprietarii si arendasii trebuie sa ne permita sa lucram. Legea il protejeaza insa si pe proprietarul de teren, deoarece compania petroliera este  obligata sa plateasca compensari corespunzatoare pentru perioada scurtă de timp in care noi intram pe teren pentru a efectua masurători geofizice”, ne-a dezvaluit unul dintre specialistii topografii care urmeaza sa lucreze la prospectiunile din perimetrele Periam si Biled.

Conform unor surse care au tras cu coada ochiului la caietul de sarcini al licitatiei, pentru a se evita un alt episod Pungesti, unde taranii au refuzat accesul companiei Chevron pe terenurile satului, Gazprom a prevazut peste un milion de euro pentru “cumpararea” bunavointei proprietarilor de teren din Banat…

Gigi Ilas

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

One Response to De la rusi vine banu’! Gazprom incepe vanatoarea de petrol si gaze naturale in judetul Timis! Vor fi explorate peste 10.000 de hectare de teren in Periam si Biled!

  1. Ivan says:

    cand toata lumea-i goneste, noi ii primim cu bratele deschise! ca la 23 august 1944! numai ca atunci am intors armele impotriva nemtilor, nu a americanilor! istoria se repeta

Leave a Reply

%d bloggers like this: