Reteta unei emisiuni online de viitor – Trei studenti din Timisoara ne tin treji Noaptea Tarziu cu caterinca si umor fin

1

Ce poate iesi cand se intalnesc un student de la Medicina, unul de la Litere si un altul de la Geografie? Cu siguranta multa, multa caterina si umor fin. Este povestea proiectului Noaptea Tarziu, o emisiune facuta la Timisoara de trei tineri pasionati de satira. Adrian Popescu (aka Cuza), Horatiu Cucu (aka Cucu) si Adrian Nicorici (aka Licurici) sunt tinerii care au reusit in doar cateva saptamani sa ajunga pe toate posturile nationale cu doua satire: Sesiuni Criminale si Bacu, parodii la adresa societatii in care traim.


Desi sunt din orase diferite si studiaza materii care nu au nimic in comun una cu cealalta, Cuza din Targu Jiu (student la Medicina), Cucu din Oradea (student la Litere Engleza-Italiana) si Licurici din Hunedoara (student la Geografie) au gasit ceva ce i-a legat: pamfletul. Asa s-a nascut conceptul emisiunii Noaptea Tarziu, care parodiaza barbatul feroce ce se ingrijeste mai mult de imaginea sa decat prietena lui, echipa nationala de fotbal a Romaniei, elevul care nu e in stare sa ia Bacalaureatul, ori studentul care-si toaca nervii invatand pentru sesiune.

“Eu cu Licurici ne-am intalnit la Karaoke, prin Licurici l-am intalnit pe Cucu, am devenit prieteni la billiard si la 2 saptamani dupa asta ne-am gandit ce frumos ar fi sa facem ceva pe Youtube, dar nu stiam exact ce… I-am spus Noaptea Tarziu, pentru ca in mare filmarile sunt noaptea tarziu, dar si pentru ca dam drumul clipurilor pe Youtube dupa ora 12, chiar 1 noaptea tarziu”, isi aminteste Cuza.

3Au stat cateva nopti, au pus pe hartie versuri, au ascultat piese si i-au dat drumul pe net cover-ului Sesiuni Criminale, o parodie pe piesa trupei Maxim: Sarutari Criminale.

“Atunci cand am postat primul clip a fost probabil cel mai greu moment al nostru. Dupa ce l-am postat pe Youtube timp de o ora aveam 7 like-uri, 7 dislike-uri. Eram oarecum speriati”, spune Cucu, completat imediat de Cuza: “Cand am vazut feed-backul ne-a picat fata, am fost la un pas sa-l scoatem, dar dupa aia am zis, fie ce-o fi. Ne era frica sa nu fim acuzati ca uita ba, ati aparut si voi, sunteti si voi amuzanti…”, “Am dat videoclipul in seara de sambata spre duminica si luni dimineata ne-a sunat un prieten si mi-a zis ca suntem pe Radio Zu. Nici nu trecusera 12 ore si deja se vorbea de noi”, a rememorat Cucu.

“Noi jucam rolul prostului”

Odata cu succesul melodiei Sesiuni Criminale au curs si restul cover-urilor si tipologiile societatii romanesti. Au aparut Piti, Selfie si Bacul, cu care tinerii au facut din nou furori. Mai toate posturile de stiri care-si incepeau reportajele despre examenul maturitatii aveau pe fundal versuri ca: What can I do, do, sa pot sa iau Bacu, Io nu ma pot concentra pe caldura asta, sau Prea multe carti sunt frate, nu le pot invata. Ba chiar Mircea Badea in emisiune sa In gura presei a difuzat piesa ori de cate ori a vorbit despre esecul elevului de liceu. Initial baietii care fac Noaptea Tarziu au vrut o alta linie melodica.

“Ne-am gandit initial sa facem cover-ul pe piesa lui Alex Velea – Din Vina Ta. Cand am inceput sa facem versurile ne-am blocat, incepusera versurile sa se repete, era ceva pueril, si am schimbat. Iar cand am auzit What can I do, a venit imediat continuarea Cum sa fac sa iau Bacu”, povesteste Cuza.

Acesta spune ca versurile si tipologiile prezentate in piesele lor sunt traite de fiecare dintre ei si experienta vietii e pusa pe hartie.

“Incercam sa vorbim despre chestii pe care le traim zi de zi, nu putem sa vorbim despre chestii pe care ni le-am imagina si de asta merge destul de repede. Toti am trait sesiunile, am trait Bacul, vedem barbati care au blugii mai stramti decat prietenele lor. Episoadele noastre au un singur mesaj: Nu faceti asa, iar noi jucam rolul prostului, pentru ca daca nu joci rolul prostului, nu se uita lumea la tine. Daca vii cu o chestie despre bacalaureat ca invata, fa asa, mesajul tau nu va ajunge niciunde. Noi oamenii suntem facuti sa incalcam regulile. Daca cineva vine si spune fa asa ca asa e bine, de-al dracului facem invers. Daca ii spui fii prost, atunci cred eu ca lumea se va gandi un pic si va spune hai sa nu ajung ca astia”, explica Adrian Popescu.

Un proiect fara injurii

Intr-o lume in care vulgaritatea e intalnita la tot pasul, proiectul Noaptea Tarziu se vrea a fi lipsit de cuvinte grele. Asta desi tinerii mai folosesc cate un cuvant cu talc.

„In ultima piesa folosim cuvantul bulangii, un cuvant care se poate interpreta gresit. De la bun inceput am mers pe ideea ca trebuie sa facem episoade care sa se adreseze tuturor oamenilor. Vrem ca la episoadele noastre sa se uite atat tatal, cat si copilul. Nu vrem sa se uite doar copilul pe ascuns, sau doar tata sa rada cu prietenii. Ne scriu si copii de 12 ani, dar si oameni de 45 de ani, deci nu avem limita de varsta”, mai spune Cuza.

Visul cel mare, o emisiune care sa rupa audienta

Chiar daca au avut un succes rasunator cu Sesiuni Criminale si Bacu’, tinerii din proiectul Noaptea Tarziu sunt constienti ca pana a se consacra e mult de munca.

„Inca suntem la inceput, facem din pasiune ceea ce facem, nu castigam bani. Probabil, cine stie, in viitor, peste vreun an, doi, sa ajungem asa de buni incat sa avem propria noastra emisiune TV. Youtube-ul inca ne permite sa gresim. Cand te apuci de o emisiune pe TV, trebuie sa fii profesionist in adevaratul sens al cuvantului. Si daca ni s-ar  propune acum, nu cred ca nu am accepta, mai trebuie sa castigam experienta”, spune Cuza.

Proiect cu peripetii si sacrificii

Chiar daca la inceput proiectul Noaptea Tarziu a parut o gluma, acum totul a devenit extrem de serios, iar baietii au inceput sa-si dea seama cat de greu e sa faci chiar si un videoclip de cinci minute.

“Filmarile le facem acasa la Cuza. Nu avem studioul nostru, improvizam”, spune Licurici.

“Ni s-a ars laptopul pentru ca am incercat sa facem o grafica mult mai performanta, s-a dus placa video, s-a ars un hard extern unde am avut toate filmarile de pana atunci, ni s-a mai ars si un card pe care tot asa aveam multe filmari. Nestiind cu ce se mananca te lovesti de ele”, explica si Cucu.

Chiar daca scoala s-a terminat de mult pentru ei si orice tanar la varsta lor s-ar fi dus sa petreaca macar o saptamana pe plaja la Costinesti, Vama Veche, ori la o piscina din Timisoara, Cucu, Licurici si Cuza au renuntat la acest gand. Cel putin pentru vara asta.

2Studenti model

Pe langa faptul ca-si petrec timpul liber satirizand societatea romaneasca, Licurici, Cuza si Cucu se pot lauda ca spre deosebire de colegii lor mai delasatori au reusit sa-si ia toate examenele. Exceptie face Licurici, cel care spune ca “vara fara restante nu e vara”.

“Am patru restante, sper sa le iau si sa trec in anul II. Eu cand am terminat liceul, am plecat in Italia unde am cam stat aiurea, si am zis sa ma intorc in tara. Initial am dat la Arte la Fotografie, dar nu am luat ultima proba si am zis sa merg la Geografie – turism. Primul semestru nu mi-a placut de loc, al doilea a inceput sa devina mai interesant. Sa vedem ce-o fi de acum incolo”, spune amuzat studentul din Hunedoara. „Eu sunt integralist”, se lauda Cuza, student in anul 3 la Medicina.

Si la Cucu situtia scolara a fost una foarte buna pana acum si spera el si de acum inainte sa fie tot asa.

„Primul an am fost integralist peste 9, a fost perfect. Acum au schimbat un pic programa, ne-am pus mai multe materii in italiana. Sesiunea am inceput-o foarte prost, dar mi-am revenit, acuma nu mai am decat vreo 2-3 restante si alea ca nu m-am prezentat”, sune tanarul oradean.

Iata, mai exista si in ziua de azi tineri care prefera sa faca ceva din care cu totii sa avem de invatat decat sa-si piarda noptile prin cluburi cu alcool si alte substante…

Leave a Reply