Semnal de alarma! Laboratoarele medicale din Timisoara isi bat joc de sanatatea copiilor nostri!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obligativitatea reintegrarii copiilor la gradinita, la fiecare inceput de an scolar, prin prezentarea de catre parinti a analizelor efectuate micutilor a fost pusa sub semnul intrebarii in mai multe orase din tara.


La Timisoara, respectiv in Timis, nu s-a pus problema inca, cel putin la nivel public, de nemultumiri in acest sens. Pana la urma, spun unii parinti, cresele si gradinitele sunt indreptatite sa-si ia masuri de precautie pentru a preveni imbolnavirile in masa ale copiilor. Efectuarea analizelor periodice solicitate, exudat faringian, respectiv coproparazitologic si coprocultura, plus aviz de intrare in colectivitate din partea medicului de familie golesc, insa, buzunarele parintilor. Primele trei analize, cu siguranta…

Preturile aplicate de laboratoarele din Timisoara pentru analizele prezentate difera de la caz la caz, mai exact de la un laborator la altul. In perioada care precede inceperea activitatii  la crese si gradinite laboratoarele se intrec la promotii, tot felul de pachete cuprinzand cele trei analize pentru prescolari, cu sume cuprinse intre 50 si 70 de lei, in conditiile in care numai una dintre analize poate costa separat intre 20 si 45 de lei.

Problema apare, insa, vizavi de modul in care se recolteaza si se stabilesc aceste analize, existand pareri contradictorii vizavi si de substantele folosite la identificarea a diferite bacterii. Problema cea mai mare consta in faptul ca multi parinti reclama superficialitate in realizarea analizelor, ba mai mult, chiar ”gresirea” rezultatelor tocmai pentru a mai pune o data parintii pe drumuri, pentru a mai plati o data analizele. Iar numarul de nemultumiti este semnificativ!

Caz concret: Bianca S. este un copil de patru ani si jumatate, care nu a avut niciodata probleme majore de sanatate, iar de la varsta de doi ani a facut, cel putin o data pe an, analizele necesare reintegrarii in colectivitate. Primul laborator contactat – Synevo.

Rezultat coprocultura si coproparazitologic fara probleme, stafilococ absent, streptococ betahemolitic tip c prezent 2+ (cu specificatia ca aceasta valoare poate fi intalnita in flora oro-faringiana). Destul cat sa dea palpitatii unui parinte care are acasa un copil sanatos, fara niciun fel de manifestari de boala. Pe principiul ca poate este purtator, medicul de familie recomanda contactarea laboratorului pentru a efectua antibiograma la rezultat, pentru a stabili la ce medicamente este sensibil. Raspunsul telefonic a fost ”aaaa, nu se mai poate!”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

In concluzie, probele erau demult la cosul de gunoi. Tot la recomandarea medicului se face tratament cu antibiotic dupa care, la trecerea intervalului necesar pentru repetarea analizelor se merge la laboratorul nr. 2 – Medlife. Rezultat surprinzator: streptococ absent, stafilococ prezent. Medicul minorului da verdictul: nu se poate, mai ales dupa tratament. Repetati analizele! A doua zi, sunt repetate analizele la doua laboratoare diferite (Bioclinica si Hiperdia), la interval de jumatate de ora. In ambele cazuri rezultatul este evident: copilul nu are nimic!

 

Este clar deci ca laboratoarele isi bat joc nu numai de buzunarele parintilor, dar mai ales de sanatatea copiilor, pe care prin aceste rezultate copiate probabil ”din arhiva” ii pun in pericol, in conditiile in care se prescriu antibiotice pentru afectiuni grave, intre 10 si 14 zile,  nemaivorbind de stresul provocat parintilor care se tem pentru sanatatea copiilor, precum si micutilor privati de bucuria revenirii la gradinita. Poate ca ar fi bine ca organele abilitate sa mai treaca din cand in cand in control si pe la aceste laboratoare ai caror angajati au ajuns sa faca bani pe spatele oamenilor, sa decida ei, la sorti, din pix, cine este si cine nu este bolnav, sa puna diagnostice fara a fi abilitati. Din pacate cazul prezentat nu este unul singular…

Eva Teodorescu

One thought on “Semnal de alarma! Laboratoarele medicale din Timisoara isi bat joc de sanatatea copiilor nostri!

  1. Si la Constanta aceiasi problema cu laboratorul Synevo. Din 4 analize 3 au fost gresite ori recoltate gresit.

Leave a Reply