Fostul jurnalist Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul Rompetrol! Senatorul va pleca la inchisoare, desi putea sa beneficieze de prescrierea raspunderii penale!

sorin_rosca_stanescu

Fostul jurnalist Sorin Rosca Stanescu, actualmente senator in Parlamentul Romaniei, a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare, cu executare, in dosarul Rompetrol, sentinta Curtii de Apel Bucuresti fiind definitiva si irevocabila.


Fostul director al ziarului Ziua a fost condamnat la 2 ani de inchisoare pentru constituirea unui grup infractional organizat si 1 an de inchisoare pentru utilizare de informatii privilegiate de pe piata de capital. Pedepsele au fost contopite de instanta si cea mai grea dintre acestea a fost sporita cu 4 luni, asa incat senatorul va executa 2 ani si 4 luni de inchisoare cu executare.

“Am aflat ca sunt condamnat penal. La inchisoare. Fara suspendare. Mi-am facut bagajele si ma pregatesc de drum. Inainte insa doresc sa le transmit tuturor celor care ma cunosc, dar si cetatenilor care nu ma cunosc cateva ganduri. In urma cu opt ani am fost implicat in faimosul dosar Rompetrol. Acesta are trei mari capitole. Piata bursiera, creanta Libia si nereguli identificate de procurori privind modul in care a fost organizata societatea. In ceea ce ma priveste, am fost cercetat penal pentru ‘informatii privilegiate’, de care as fi beneficiat cu ocazia emisiunilor de actiuni Rompetrol. Atunci, am achizitionat actiuni nu la 80 de lei, pretul de la lansare, ci mult mai tarziu, la 120 lei, numarandu-ma printre cele cateva mii de persoane care au cumparat. Mai tarziu, am vandut actiuni nu la pretul cel mai mare la care au ajuns ele, ci la un pret cu o treime mai mic. In urma cu circa trei ani, magistratul care ne-a judecat ne-a comunicat, verbal si in scris, unora dintre noi, cei implicati in achizitionarea actiunilor pe bursa, ca prezumtiva infractiune s-a prescris. Am fost intrebati daca dorim sa uzam de prescriptie. Toti, inclusiv eu, am declarat ca nu si ca dorim sa ne judecam pana la capat”, sustine senatorul intr-un comunicat remis presei.

“In acest an, Procuratura a facut apel si am fost din nou judecati. In ceea ce ma priveste, nu am invocat, in niciun fel, prescriptia. Procurorul de instanta a facut-o insa. La termenul la care s-a judecat acest proces la Curtea de Apel, el a cerut instantei ca constate ca faptele s-au prescis. Eu, prin aparatorul meu, am solicitat ca procesul sa se judece, sa se constate ca sunt nevinovat, confirmandu-se astfel decizia primei instante”, mai spune senatorul.

Pe 9 septembrie, procurorii au anuntat, ca faptele fostului ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si ale lui Sorin Rosca Stanescu trebuie sa se prescrie. Tot atunci, se arata ca pagubele in dosar ar putea fi platite de rudele omului de afaceri Dinu Patriciu, decedat in luna august.

“Astazi am aflat ca sunt condamnat, astfel incat ma pregatesc pentru a ma duce la penitenciar. Incepand de maine, voi fi dincolo. Si voi incerca sa ma adresez de acolo, cand si cum voi putea, opiniei publice”, a mai transmis Sorin Rosca Stanescu.

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. El era invinuit si de manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital. Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei. Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, printre care Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache. Ulterior, DIICOT a facut recurs la instanta superioara, iar Curtea de Apel Bucuresti a hotarat ca SRS sa fie condamnat la inchisoare cu executare…

Gh. Ilas

 

One thought on “Fostul jurnalist Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul Rompetrol! Senatorul va pleca la inchisoare, desi putea sa beneficieze de prescrierea raspunderii penale!

  1. Acest colaborator al securitatii, supranumit si Nasul, a dezonorat profesia de ziarist prin santajele exercitate din spatele ziarului Ziua! Zeci de companii au cazut victima lacomiei acestui personaj sinistru al presei romanesti. Nu cred ca-l deplange vreun ziarist corect din tara asta, poate doar partenera lui de afaceri din Timisoara, Lia Lucia Epure

Leave a Reply