Tabloul Mediatorilor! In Timis, profesia de mediator a fost acaparata de avocati, fosti magistrati, vamesi si politisti! Printre acestia, si doi generali in rezerva!

mihai benga-dorel andras

Consiliul de Mediere a dat publicitatii ultima “editie” a Tabloului Mediatorilor Autorizati de pe plaiurile mioritice, actualizata la data de 17 octombrie, din care se poate remarca faptul ca aceasta profesie este acaparata incet, dar sigur, de breasla avocatilor, dar si de fostii magistrati, vamesi si politisti.


Conform acestei evidente, in Romania au absolvit cursul de mediator nu mai putin de 10.928 de persoane, dintre care, la ora actuala, sunt  active 8.526.

Banatenii au sesizat imediat oportunitatea de a face bani din mediere, la un pret modic al pregatirii de doar 1.000 de euro, astfel ca Timisul se afla pe locul II in clasamentul national al mediatorilor activi, cu un numar de 438 de persoane care practica aceasta meserie, dupa Bucuresti, unde medierea este practicata de 1.850 de absolventi de studii superioare.

Vasile Staicu

Printre specialistii in mediere din Timis se numara si doi generali in rezerva, respectiv Dorel Andras si Mihai Benga, dar si un colonel in rezerva, Vasile Staicu. Ce au in comun cei trei? Toti au fost cadre de nadejde la UM 0962, vestita unitate “Doi si un sfert” de informatii si protectie interna, ceea ce ne face sa credem ca specialistii in culegerea informatiilor sunt experti si in folosirea acestora pentru medierea conflictelor.

In tentativa de a acapara aceasta profesie, desi, initial, au fost exclusi de la practicarea medierii, avocatii au dat navala si au absolvit cursul care le-a persmis sa se autorizeze si sa intre pe tablou. Astfel, Rodica Cozac, Luminita Tundrea, Laura Clipa, Camelia Giucoane, Doina Barcaci, Carmina Orza, Ion Graus, Istvan Incze si alti practicanti ai Dreptului, activi sau pensionari, au intrat si in profesia de mediator.

“In cele mai multe cazuri, avem de-a face cu retele judecatori-avocati-justitiabili, pentru ca mediatorii sa aiba de lucru. Fara recomandari, este foarte greu sa-ti faci o clientela, mai ales acum, cand medierea nu mai este obligatorie”, ne-a declarat un fost absolvent de Drept, care aincercat sa speculeze beneficiile profesiei in perioada in.care trecerea pe la mediator era obligatorie…

Gh. Ilas

Leave a Reply