Dosarul retrocedarilor! Printul Paul Lambrino si grupul de interese din PSD a incercat sa puna mana si pe sute de hectare de padure din judetul Timis!

primar Cornel Tota

Audiat de procurorii DNA in dosarul retrocedarii ilegale a peste 30.000 de hectare de padure din toata tara, alaturi de greii PSD Viorel Hrebenciuc si Ilie Sarbu, printul Paul Lambrino a avut o tentativa de a pune mana si pe aproape 550 de hectare de padure din judetul Timis.


In toamna anului 2005, in ultima zi in care se mai puteau depune dosare cu revendicari la Legea 247/2005, la Primaria Banloc a sosit o cerere din partea printului Paul Lambrino, prin care acesta revendica nu mai putin de 37,5% din fostele domenii regale.

Adica 537,5 hectare de padure, cu terenurile forestiere, cabanele de vanatoare si casele de protocol aferente, dar si 772 hectare de teren arabil, cu pescariile si orezariile aferente, mai putin fostul castel regal.

„Inainte de ainregistra dosarul, am luat documentele legale, am mers pe linie genealogica si am constatat ca Paul Lambrino este ruda de gradul patru cu principesa Elisabeta. Nu ne-a interesat calitatea sa de alteta regala, ci doar pe cea de simplu cetatean care are dreptul la o mostenire. Ni s-a cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra fostei mosii a principesei Elisabeta a Greciei, sora regelui Carol al II-lea. Analizand actele de mostenire depuse la dosar, am propus Prefecturii Timis restituireaintregii suprafete de padure si a 50 de hectare de teren arabil, adica maximum cat permite Legea 547, declara, la vremea respectiva, primarul Banlocului, Cornel Tota.

Din fericire, tentativa de recuperare a domeniilor regale de la Banloc de catre Paul Lambrino a fost blocata de Tribunalul Timis, care a respins recursul printuluiin dosarul 5335/30/2008. Initial, Judecatoria Deta a respins cererea de revendicare depusa si sustinutain instanta,in iunie 2008, de avocatii casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii din Bucuresti, insa, ulterior, printul Paul Lambrino a chematin judecata Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Timis, Comisia locala pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor din Banloc si Directia Silvica a Judetului Timis, solicitand instantei retrocedarea a 37,5% din fostele proprietati regale.

paul lambrino

 

“Am castigatin prima instanta si in recurs, dar asteptam sa vedem daca avocatii printului Paul Lambrino se vor adresa instantelor europene. Noi, neavand jurist la Primarie, am solicitat sa ne reprezinte consilierii juridici de la Prefectura. Dealtfel, printul nici nu putea sa fieimproprietarit cu tot ce a cerutin instanta,intrucat Legea 18 permitea retrocedarea a maxim 50 de hectare. Cererea la Legea 10, care a stabilit restitutio in integrum, a fost depusa tardiv, avocatii printului Paul Lambrino pierzand termenul limit”, a precizat primarul Tota.

Dosarul a ajuns la CEDO si,in cazulin care se va ajunge la restituireain natura a proprietatilor din Banloc detinute pe vremuri de principesa Elisabeta, atunci peste 80% din padurea din Banloc, cu tot cu bogatia cinegetica, ar putea intrain posesia printului Paul Lambrino. Edilii comunei se feresc sa-si dea cu parerea despre valoarea actuala a fostelor proprietati regale,insa localnicii familiarizati cu preturile proprietatilor imobiliare din zona avanseaza sume ce depasesc 50 milioane de euro…

Gh. Ilas

 

 

 

 

 

 

One thought on “Dosarul retrocedarilor! Printul Paul Lambrino si grupul de interese din PSD a incercat sa puna mana si pe sute de hectare de padure din judetul Timis!

  1. Tovarăşe primar , de ce nu ai dat tot Banlocul ? E simplu să dai ceea ce nu este al tău ! Sper că Dealul lui Cireaşă nu este revendicat ! Nu de alta , să nu mai investesc !

Leave a Reply