Culise politice in dosarul Maran! Procurorii DNA verifica si afacerea de 30 de milioane de euro prin care s-a incercat “adjudecarea” a 11.000 hectare de padure in zona localitatii Nadrag

florin-maran

Retinut in dosarul facturilor fictive “fabricate” de tiganii din Strehaia, unde evaziunea fiscala se ridica la peste doua milioane de euro, omul de afaceri Florin Maran va fi prezentat judecatorilor cu propunere de arestare preventiva sub acuzatia de evaziune fiscala si aderarea la un grup infractional organizat.


Conform unor surse din randul anchetatorilor, procurorii DNA si-au extins cercetarile si asupra zecilor de licitatii de lucrari finantate din bani publici castigate de firmele invinuitului, “Tehnocer” si “Dateco”, unele organizate cu grija chiar de catre Consiliul Judetean Timis, dar si asupra afacerii derulate in urma cu cativa ani, cand Florin Maran, sprijinit de anumiti oameni politici, a fost la un pas sa puna mana pe 11.000 de hectare de padure din zona orasului Nadrag.

Miza intregii afaceri, disputate pe axa unor grupuri de interese din PSD si PDL Timis, a fost valoarea imensa a masei lemnoase, estimata la circa 30 de milioane de euro.

perchezitii-tehnocer-lugoj

 

Batalia pentru padurea de la Nadrag a inceput inca din 2006, cand fratii Dorin si Florin Maran, proprietarii unei intreprinderi de materiale de constructii din Lugoj, au infiintat Societatea Anonima Forestiera Nadrag. Sub pretextul ca noua organizatie este continuatoarea vechii Societati Anomine Forestiere Nadrag, care a functionat din 1924 pana in 1948, cand comunistii au desfiintat-o si i-au nationalizat patrimoniul, fratii Maran au revendicat nu mai putin de 11.280 hectare de padure.

Pentru ca actiunea de revendicare sa fie cat mai credibila, l-au facut presedinte de onoare pe cetateanul american Steven Ausnit, urmasului legal al industriasului interbelic Max Auschnit, fostul proprietar al padurii. In paralel cu actiunea in instanta, Dorin si Florin Maran au intrat in PSD si au abordat si calea revendicarii administrative, la Comisia Judeteana de Fond Funciar Timis.

Daca inainte de 2008, prefectul Ovidiu Draganescu a refuzat punerea in posesie, imediat după ce la Prefectura Timis a fost numit Mircea Bacala, in martie 2009, fratilor Maran li s-a “reconstituit dreptul de proprietate”, dupa care acestia au fortat  punerea in posesie.

La vremea respectiva s-a speculat ca semnatura de pe certificatul de proprietate a fost un “bonus” din partea democrat-liberalilor, in conditiile in care, la alegerile locale din 2008, fratii au fost sustinatori de nadejde ai PDL, partid catre care au si migrat imediat dupa anuntarea castigatorilor.

In ciuda presiunilor, Directia Silvica Timis a refuzat predarea celor peste 11.000 de hectare de padure, dupa ce a atacat in instanta validarea cererii de retrocedare de catre Prefectura Timis.

“Noi am castigat procesul cu Directia Silvica, insa ni se refuza punerea in posesie. Se încearca tot felul de tertipuri si acum spun ca au mai deschis un proces impotriva noastra. Din 2008 fac lucrul acesta, tot felul de procese. In ianuarie s-a dat sentinta definitiva si irevocabila si nici acum nu vor sa ne predea padurea”, spunea, revoltat, Florin Maran la vremea respectiva.

Inca de atunci, datorita neclaritatilor din actele prin care s-a solicitat retrocedarea padurii, pe fir au intrat si procurorii DNA…

Gh. Ilas

 

 

Leave a Reply