EXCLUSIV! Timisoara ramane capitala jurnalistilor batuti! Un fost reporter de la studioul TVR Timisoara a fost lovit cu o sticla in fata pe una dintre aleile Complexului Studentesc

Vlad Nelea

Timisoara isi consolideaza renumele de capitala a jurnalistilor baturi, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Vlad Nelea, fost reporter la TVR Timisoara, a fost agresat violent de persoane care, deocamdata, au ramas cu identitate necunoscuta.


Incidentul s-a produs in Complexul Studentesc, in fata Caminului 11, in jurul orei 23, in timp ce fostul angajat al TVR Timisoara se indrepta catre casa.

“Am fost lovit cu o sticla in fata de un individ necunoscut! Nu stiu cine este, pentru ca, imediat, pana sa ma dezmeticesc, a si disparut. Nu stiu de ce am fost agresat, pentru ca in perioada in care am fost la TVR nu am intrat in conflict cu niciun personaj din stirile si reportajele mele. Am fost transportat, de urgenta, la Clinica de Maxilo-Faciale Timisoara, unde am primit ingrijiri medicale si mi-au fost suturate taieturile de pe fata. Am suferit rani la arcada si pe obraz, insa sper ca totul sa fie in regula si sa nu raman cu cicatrici vizibile”, ne-a declarat Vlad Nelea.

In prezent, Politia desfasoara o ancheta pentru identificarea si pedepsirea agresorilor. Acest incident vine sa completeze lista altor agresiuni care au avut ca tinta jurnalisti timisoreni, din pacate, majoritatea ramase cu autori necunoscuti. Cel mai mediatizat caz a fost, de departe, cel al jurnalistului Ino Ardelean, care a fost batut cu salbaticie langa un pod din zona Parcului Copiilor.

Evenimentul s-a petrecut in data de 3 decembrie 2003, in perioada in care Ino lucra la Evenimentul zilei.Loviturile au fost atat de violente, incat afectiunile suferite de ziarist au necesitat peste 60 de zile de ingrijiri medicale. Autorii tentativei de omor nu au fost descoperiti nici pana astazi.

“In cazul meu, deocamdata, nu s-a gasit niciun vinovat. Parerea mea este ca nu s-a cautat unde trebuie. Unii s-au agitat, dar nu s-a gasit nici pana astazi nimic. Totusi, nu a fost un caz atat de greu, parerea mea. Politistii au incercat atunci sa dea vina pe un puscariaa, dar s-a dovedit ca acesta nu avea nicio vina. Cand se schimbau sefii la Politie si venea unul nou, fiecare zicea ca e foarte aproape de rezolvarea cazului meu. Nu stiu de ce nu s-a gasit vinovatul. Am scris mereu despre toti, nu pot sa stiu cine ar fi putut fi”, a declarat, recent, Ino Ardelean.

La vremea respectiva, pentru a mai atenua presiunea publica pentru descoperirea faptasului, unul dintre sefii Politiei Timis a demisionat. Un al jurnalist timisorea care a suportat o “corectie” din partea unor persoane necunoscute a fost Ciprian Gaic, care la vremea respectiva lucra la ziarul Jurnal Banatean.

Incidentul s-a petrecut in septembrie 2004, cand Gaic tocmai iesise de la serviciu si se afla, impreuna cu un coleg, in fata unui fast food din centrul orasului. La un moment dat, au fost inconjurati de mai multi indivizi, care i-au luat la bataie. Colegul lui Ciprian Gaic a scapat doar cu cateva palme, insa el a fost lovit destul de rau, suferind un traumatism cranio-facial. Atacatorii i-au luat portofelul si actele, dupa care au disparut.

„Un grup de sapte-opt indivizi au tabarat asupra mea cu pumnii si picioarele. N-a sarit nimeni in ajutor. Am chemat Politia si am venit la spital“, a declarat Ciprian Gaic, adaugand ca i-au fost luate portofelul cu actele si niste bani, insa agresorii nu au reusit sa-l deposedeze si de aparatul de fotografiat.

Mai recent, in iulie 2011, Flavius Boncea, fost redactor sef al publicatiei Timisoara, a fost batut de doi indivizi chiar in scara blocului in care locuieste. Batausii l-au asteptat la intrarea in imobil, unde i-au aplicat mai multe lovituri. Aflat in stare grava, jurnalistul a fost internat la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială

“Pacientul a afirmat că a fost victima unei hetero-agresiuni. In acest moment este in stare stabila, sub tratament. In urma agresiunii, victima s-a ales cu mandibula fracturata” a comunicat, la vremea respectiva, Ramona Gadea, purtătoarea de cuvant a Spitalului Municipal Timisoara.

Cercetarile Politiei nu au facut lumina in niciunul dintre aceste cazuri. La toate acestea, daca mai adaugam moartea suspecta a jurnalistului Iosif Costinas, despre care anchetatorii Politiei au afirmat ca s-a sinucis, clasand dosarul, dar si tentativa de agresare a jurnalistei Lia Lucia Epure, care, in 1995, a fost urmarita in trafic de indivizi necunoscuti, care i-au blocat accesul catre intrarea in locuinta, dar fosta jurnalista de investigatie a cotidianului Timisoara a reusit sa scape, avem imaginea unui oras unde hartuirea si intimidarea jurnalistilor nu sunt actiuni intamplatoare.

In mod ciudat, autorii acestor fapte comise cu violenta reusesc sa ramane necunoscuti, desi, de regula, sunt cautati cu asiduitate de politisti, procurori, agenti secreti si reprezentantii altor institutii care ar trebui sa asigure paza si protectia reprezentantilor celei de-a patra puteri in stat…

Gh.Ilas

 

 

One thought on “EXCLUSIV! Timisoara ramane capitala jurnalistilor batuti! Un fost reporter de la studioul TVR Timisoara a fost lovit cu o sticla in fata pe una dintre aleile Complexului Studentesc

  1. in general, politia ii acopera pe faptasi! in cazul ardelean, agresorul se spune ca era cunoscut de politisti, dar nu putea fi legat pentru ca era protejat de partidele politice! chiar si ziaristul batut il cunostea

Leave a Reply