EXCLUSIV! Parchetul Militar Timisoara a inceput urmarirea penala impotriva politistilor si jandarmilor implicati in retinerea si agresarea unui batran in varsta de 62 de ani

Gavrila Tudor batut

Parchetul Militar Timisoara a inceput urmarirea penala impotriva politistilor si jandarmilor acuzati ca, in toamna anului trecut, l-ar fi incatusat si batut violent pe Tudor Gavrila, in varsta de 62 de ani, care ar fi provocat scandal in curtea unui imobil din cartierul Freidorf.


Incidentul s-a petrecut in data de 13 octombrie 2013, pe strada Lamaitei, unde barbatul a intrat in conflict cu un politist de la Sectia 3, aflat in timpul liber, pe care l-a amenintat cu un topor si cu o furca. Ulterior, dupa un apel la 112, la fata locului au ajuns un echipaj de politie si unul de jandarmi, care l-au retinut pe agresor si l-au condus la Sectia 3 pentru declaratii. Cat timp a stat la politie, Tudor Gavrila sustine ca a fost legat de calorifer si batut violent de politisti si jandarmi, in timp ce politistii sustin ca acesta s-a automutilat pentru a-i acuza de loviri si alte violente.

“Politistul de la Sectia 3 a devenit prietenul unei fete din vecini. A inceput sa ne ameninte si tot venea cu cainele prietenei la  noi in curte si-l lasa sa omoare pisicile. Aseara, m-am intalnit cu el si i-am spus sa nu mai bage cainele la noi in curte. A intrat dupa mine in curte si m-a lovit. Dupa cateva minute a ajuns un echipaj, colegi de-ai lui. Mi-au pus catusele si au inceput sa ma loveasca. M-au dus in curte intr-un loc ferit si tot dadeau. A aparut si o duba albastra de jandarmi. M-au dus la secţia 3. M-au legat de calorifer si au inceput sa dea in mine”, a povestit Tudor Gavrila dupa ce a fost transportat la spital, de o ambulanta SMURD, cu fata tumefiata si multiple alte contuzii la nivelul corpului.

Varianta biroului de presa al IPJ Timis a fost diferita complet de cea a barbatului ce sustinea ca a fost agresat.

“Politistii Sectiei 3 au fost sesizati printr-un apel 112 despre fatul ca pe strada Lamaitei un barbat ameninta doua persoane cu acte de violenta. In urma audierilor, politistii au stabilit ca Gavrila Tudor i-ar fi amenintat cu acte de violenta pe cei doi tineri, folosindu-se de un topor si de o furca, totodata distrugand poarta de acces in curtea casei fetei cu una dintre unelte”, au comunicat reprezentantii IPJ Timis, cu precizarea ca barbatul urmeaza sa fie cercetat penal pentru amenintare, port ilegal de arma alba si distrugere.

Unul dintre martorii la incidentul de pe strada Lamaitei a povestit ca batranul mirosea a alcool si a opus rezistenta la incatusare.

“Am fost acolo si am vazut ce s-a intamplat! Mosul mirosea a alcool ingrozitor si era cu toporul in mijlocul strazii! Dadea cu toporul intr-o poarta, probabil a celor doi, apoi a facut schimb cu o furca! Apoi, cand a auzit sirenele masinii de politie a incercat sa se inchida in curte, iar baiatul ala de care se tot zice ca a facut una si alta a incercat sa il tina si el se tot smucea! A ajuns masina de politie si el facea figuri ca nu vroia sa le dea buletinul politistilor si facea pe durul. Cand au incercat sa-i puna catusele a inceput sa urle ca un nebun “ma omoara, ma omoara!!”. Doar cand au venit jandarmii au reusit sa il imobilizeze si sa-l bage in duba!”, si-a amintit martorul.

La randul sau, seful Sectiei 3 Politie a negat categoric varianta agresarii lui Tudor Gavrila.

“Acea persoana recalcitranta a fost retinuta si adusa la sediu pentru declaratii, insa acuzatia ca ar fi fost legata de calorifer si agresata este total nefondata. Dupa cum se poate vedea, la noi, in interiorul sectiei de politie, toate caloriferele sunt mascate cu lambriuri de lemn si, practic, este imposibil ca o persoana sa fie imobilizata cu catuse de tevi, dupa cum sustine Tudor Gavrila”, ne-a declarat comisarul sef Nicu Boia.

Urmeaza ca Parchetul Militar sa faca lumina in acest caz, care a ajuns pe toate posturile nationale de stiri.

ovidiu gitan“Datorita faptului ca principalele acuzatii sunt indreptate impotriva jandarmilor, dosarul a fost preluat de la Tribunalul Timis de catre Parchetul Militar. Desi nu am facut decat sa ajut la imobilizarea unei persoane extrem de turbulente, care a sarit sa ne agreseze, pe mine si pe prietena mea, cu un topor si cu o furca, am fost chemat de procurori pentru a da declaratii. Suntem cercetati penal pentru purtare abuziva si loviri si alte violente, desi in cazul meu aceste acuzatii nu se sustin. Omul s-a invinetit singur, au vazut si oamenii de pe strada cum se lovea cu pumnul in fata”, sustine agentul de politie Ovidiu Gitan, care intre timp a fost transferat la Sectia 1 Politie.

Angajat pentru a reprezenta victima in fata instantelor de judecata, avocatul Arcadie Anastasescu spune ca agresarea clientului sau de catre politisti si jandarmi nu poate fi pusa la indoiala.

“Oricat ar fi de violenta, o persoana nu-si poate provoca singura ranile si contuziile constatate de medici si retinute in certificatul medico-legal! Acolo a fost vorba, fara indoiala, despre un comportament abuziv al politistilor si jandarmilor si asteptam ca legea sa-si spuna cuvantul”, a precizat avocatul.

Conform Noului Cod Penal, lovirea sau alte acte de violenta savarsite de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Totodata, vatamarea corporala savarsita de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.

Gh. Ilas

 

One thought on “EXCLUSIV! Parchetul Militar Timisoara a inceput urmarirea penala impotriva politistilor si jandarmilor implicati in retinerea si agresarea unui batran in varsta de 62 de ani

  1. acest schimbator de valuta a fost sageata lui Micky Boxeru, de aia are atat tupeu sa bage la penal politisti si jandarmi! i se spune “cap de porc”, pentru ratul de sub mustata! daca oamenii astia o sa scape, nu-l vad bine pe acest bisnitar de doi lei

Leave a Reply