EXCLUSIV! Unul dintre criminalii Revolutiei de la Timisoara a devenit avocat definitiv, chiar daca a executat 12 ani de inchisoare! Vezi despre cine este vorba!

veverca12

Chiar si la un sfert de secol de la declansarea Revolutiei din Decembrie 1989, episodul reprimarii grupului de manifestanti care au marsaluit pe Calea Girocului din Timisoara a ramas viu intiparit in memoria revolutionarilor. Inclestarea dintre fortele de ordine si oamenii iesiti in strada a fost atat de violenta, incat autoritatile comuniste au decis sa trimita la fata locului o baterie de tancuri, condusa in teren de maiorul de atunci Vasile Paul, dar si cadre de armata si de militie dispuse sa faca macel pentru inabusirea revoltei.


Unul dintre cei mai zelosi ofiteri iesiti in strada, atunci, de partea cealalta a baricadei, a fost Iosif Veverca, maior in cadrul Serviciului judiciar al Militiei Judetului Timis.

“Tragand o rafala de pistol mitraliera spre un grup de 5-6 tineri, acest inculpat a ucis pe Ianos Paris si a pus in primejdie viata celorlalti, omorarea acestora neproducandu-se numai pentru ca nu au fost loviti de gloantele ce au trecut pe langa ei. Inculpatul a actionat cu intentie concretizata in prevederea posibilitatii uciderii tinerilor din grupul respectiv si urmarirea producerii unui asemenea rezultat, ceea ce reiese din imprejurarea ca a tras, din apropiere, un mare numar de gloante spre acel grup, din care o parte a lovit mortal pe Ianos Paris. Inculpatului nu-i sunt aplicabile dispoziţiile art. 44 şi 45 din Codul penal, referitoare la legitima aparare si starea de necesitate, deoarece, chiar daca grupul celor 5-6 tineri ar fi urmarit sa deterioreze autobuzul langa care se aflau, o atare actiune nu justifica o ripostă atat de grava – rafala de pistol mitraliera asupra lor!”, se precizeaza in sentinta Curtii Supreme nr. 6 din 1991, prin care Iosif Veverca a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru omor.

Nemultumit de cuantumul pedepsei, in conditiile in care cadavrul tanarului de 18 ani ucis in strada nu a fost gasit niciodata, inculpatul a declarat recurs, care a fost solutionat de completul de 9 judecatori al Curtii Supreme de Justitie.

“Imprejurarea ca nu a fost gasit cadavrul tanarului Ianos Paris nu poate avea relevanta atribuita de inculpat prin motivul de casare cat timp intre cele 40 de cadavre arse la crematoriul uman Cenusa au fost si multe cadavre de tineri neidentificate, iar 

Revolutie TMimpuscarea acelui tanar in imprejurarile aratate a fost stabilita neindoielnic din probele la care s-a facut referire in considerentele sentintei”, se precizeaza in decizia instantei de respingere a recursului.

Dupa 12 ani de inchisoare, in decembrie 2003, Iosif Veverca a fost gratiat printr-un decret semnat de presedintele Ion Iliescu… La doar cateva luni dupa ce si-a recapatat libertatea, mai exact in iulie 2004, Iosif Veverca a decis sa intre in avocatura, poate si pentru a-si pleda singur nevinovatia la instantele internationale.

In conditiile in care portile barourilor traditionale sunt complet inchise in fata persoanelor condamnate definitiv, fostul ofiter de politie si-a indreptat pasii catre baroul alternativ, condus de inginerul si juristul Pompiliu Bota, unde a fost primit cu bratele deschise.

veverca

 

“Aici a fost vorba de lege, asa sa stiti! Noi respectam legea, nu ne comportam ca o casta totalitara, cum fac cei din baroul traditional! Avocatura e o profesie de drept privat, nu exista bani de la stat. Pe mine nu ma face de ras daca a omorat oameni! Pentru asta a fost pedepsit si a facut inchisoare! Ce, daca un taximetrist produce un accident, dupa ispasirea pedepsei nu mai are voie sa conduca taxiul!? Noi nu aveam dreptul sa-l pedepsim si a doua oara, refuzandu-i dreptul la munca, mai ales daca fapta nu a adus atingere profesiei de avocat! Daca judecatorii nu i-au interzis dreptul de a profesa ca avocat, noi ne-am conformat si l-am lasat sa lucreze. Ce trebuia sa facem? Sa-l lasam sa moara de foame? Avocatura nu e o profesie sfanta, dar e nevoie de o anumita conduita! Oricum, acuma ca tot m-ati anuntat, o sa reanalizam sentinta de condamnare, sa vedem ce spune instanta! Daca nu-i interzice dreptul de a profesa, noi vom respecta decizia judecatorilor”, ne-a declarat decanul Baroului Constitutional, Pompiliu Bota.

De cealalta parte, revolutionarii se declara prea putin socati de vestea ca unul dintre criminalii Revolutiei de la Timisoara a fost primit in avocatura si este agreat de catre instantele de judecata.

“Nu e nimic socant, e ceva normal in Romania! Daca Iliescu a omorat atatia oameni si a ajuns presedinte, de ce nu ar ajunge avocat un militian care a omorat un singur om!? Noi suntem impotriva securistilor, militienilor, activistilor de partid care, in 25 de ani de la Revolutie, au devenit prosperi oameni de afaceri, in timp ce fostii amarati, cei care au iesit in strada pentru o viata mai buna, tot amarati au ramas!”, spune fostul presedinte al Asociatiei “ALTAR”, Costel Bursuc.

In ciuda stradaniilor noastre, nu am reusit sa obtinem o declaratie si de la avocatul “constitutional”. Sa mai spunem ca pe tabloul avocatilor “UNBR” din baroul paralel, actualizat la 29.11.2014, ora 9.22, Iosif Veverca figureaza la pozitia 2403, avand drept de a pune concluzii la toate instantele de judecata. Si pentru a demonstra ca acest barou este unul cat se poate de legal, in data de 19 decembrie, Pompiliu Bota organizeaza un nou examen de primire in profesia de avocat. Taxa de inscriere reprezinta o donatie simbolica de minim 2.000 de lei…

Gheorghe Ilas

 

 

 

 

2 thoughts on “EXCLUSIV! Unul dintre criminalii Revolutiei de la Timisoara a devenit avocat definitiv, chiar daca a executat 12 ani de inchisoare! Vezi despre cine este vorba!

  1. Dle Ilas, va rog sa nu creati confuzie intre barouri! In Romania exista un singur barou legal, alte structuri, cum este si cea in care se afla Veverca, sunt ilegale

Leave a Reply