Primul avocat clandestin dupa gratii! Decanul baroului paralel din Bacau a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru practicarea ilegala a avocaturii!

botomei_vasile

Avocatura clandestina a primit, pentru prima data in istoria acestei indeletniciri, o lovitura penala definitiva la Bacau, unde instantele de judecata au decis ca juristul care si-a infiintat un barou paralel si s-a autointitulat “decan al Baroului Bacau” sa fie bagat dupa gratii. Vasile Botomei (foto), doctor in Drept, a solicitat, initial, primirea in avocatura clasica, insa a fost refuzat, motiv pentru care a intrat in clandestinitate.


Si-a infiintat propriul barou si uniune nationala a barourilor, dupa care a inceput sa dea anunturi in presa locala ca organizeaza concursuri de admitere pentru avocati stagiari si definitivi. In acest fel, a reusit sa induca in eroare mai multi absolventi de Drept, carora le-a creat un prejudiciu de aproape 10.000 de lei. Imediat dupa sesizarea organelor de cercetare penala, la inceputul lunii mai 2013, Vasile Botomei a fost arestat preventiv sub acuzatiile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, exercitarea fara drept a unei profesii, folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „UNBR”, folosirea insemnelor specifice profesiei in alte conditii decat cele prevazute de lege si inselaciune.

“Site-ul lui Vasile Botomei imita practic site-ul oficial al structurii legal infiintate, fiind publicat si un tablou al avocatilor, in pagina decanului figurand ca decan Vasile Botomei. Prin intermediul acestei forme de promovare, Vasile Botomei a imitat toate formele prevazute de lege pentru functionarea barourilor legal infiintate, folosind in mod ilegal tot ceea ce tine de denumiri specifice acestei profesii, incercand ca, prin folosirea acestora, sa dea o aparenta de legalitate activitatilor pe care le desfasoara”, au mentionat procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau in rechizitoriul de trimitere in judecata.

In prima instanta, in data de 1 iulie 2014, Judecatoria Bacau a hotarat condamnarea inculpatului la 2 ani de inchisoare cu suspendare, insa, ieri, Curtea de Apel Bacau a admis apelul declarat de Baroul Bacau si a decis ca Vasile Botomei sa execute dupa gratii pedeapsa de doi ani de inchisoare.

“Desfiinteaza in parte sentinta apelata, retine cauza spre rejudecare si, in fond: inlatura dispozitiile referitoare la suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale, termenul de incercare, masurile de supraveghere, conditiile in care se dispune revocarea suspendarii si suspendarea pedepsei accesorii prevazute de art. 86/1, 86/2, 86/3, 86/4 alin. 1 si 71 alin. 5 codul penal din 1969, urmand ca inculpatul Botomei Vasile sa execute pedeapsa de 2 ani inchisoare in regim de detentie”, se precizeaza in minuta Deciziei nr. 1002/17.12.2014 a Curtii de Apel Bacau.

“Condamnarea decanului baroului paralel din Bacau este o decizie istorica a justitiei, ce poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru avocatura clandestina din Romania. Totodata, dosarul intrumentat de catre procurorii bacauani se constituie intr-un precedent pentru toate unitatile de parchet din tara unde sunt inregistrate plangeri penale impotriva absolventilor de drept care practica avocatura clandestina”, spune decanul Baroului Timis, Valeriu Rauta.

Reamintim ca si prin instantele din Timisoara mai pot fi intalniti avocati clandestini din Baroul Constitutional, care, dupa precedentul de la Bacau, risca sa-si petreaca 2 ani dupa gratii…

Gh. Ilas

Leave a Reply