Topul avocatilor condamnati in 2014! Baroul Timis a decis ca avocata Edith Lazar, condamnata pentru trafic de influenta, sa fie exclusa din profesie!

edith lazar

Printre cei 19 avocati trimisi la inchisoare anul trecut se numara si un membru al Baroului Timis. Este vorba despre Edith Lazar, condamnata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta.


Fapta s-a petrecut in septembrie 2006, cand procurorii DNA Timisoara au realizat o operatiune concertata la Timisoara si Lugoj, dupa ce au aflat ca, intr-un dosar aflat in recurs pe rolul Curtii de Apel Timisoara, un interlop din Resita, condamnat pentru ultraj, a pus la bataie suma de 15.000 de euro pentru cumpararea unei sentinte favorabile. Individul fusese condamnat, initial, de Judecatoria Resita la patru ani de inchisoare, insa Tribunalul Timis il achitase, sub motivatia ca fapta nu exista. Parchetul a facut recurs si dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timisoara.

In acel context, pe firul actiunii a intervenit avocata Edith Lazar, care a solicitat o spaga de 15.000 de euro pentru a-i determina pe membrii completului de judecata sa dea o solutie mai blanda. Dupa ce o parte din suma a fost data in avans avans, a doua transa de bani a fost platita in dimineata zilei in care inculpatul – care intre timp sesizase DNA – avea termen la Curte. In acel moment, s-a organizat flagrantul, iar avocata a fost filmata in timp ce lua banii. Desi banii n-au mai ajuns la destinatie, fiind descoperiti intr-o punga de plastic asupra lui Pavel Kasai, judecatorii au solutionat destul de bland recursul in dosarul de ultraj si au decis ca recidivistul din Resita sa scape doar cu o amenda penala de 3.000 de lei. In prezent, Edith Lazar isi executa pedeapsa in Penitenciarul Arad, unde a acceptat sa lucreze pentru a-si scurta perioada detentiei.

“A fost repartizata la atelierul de croitorie, unde luceraza si simte ca timpul trece mai usor! S-a resemnat si incearca sa se adapteze la viata de penitenciar”, spune fiica condamnatei Edith Lazar, Cristina, avocat, de asemenea, in Baroul Timis.

In conditiile in care infractiunea comisa de Edith Lazar are legatura cu profesia de avocat, Consiliul Baroului Timis a decis excluderea acesteia din profesie.

Conform statisticilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, 17 dintre cei 19 avocati condamnati in 2014 au fost gasiti vinovati de fapte de coruptie, respectiv trafic de influenta, iar totalul pedepselor primite de catre purtatorii de roba a fost de 24 de ani de inchisoare. Disponibilitatea avocatilor de a comite infractiuni este in crestere, in conditiile in care, in 2009 au fost condamnati definitiv un numar de trei avocati, in 2010 – 10, in 2011 – 5, iar in 2012 si 2013 cate 12. (G.I.)

2 thoughts on “Topul avocatilor condamnati in 2014! Baroul Timis a decis ca avocata Edith Lazar, condamnata pentru trafic de influenta, sa fie exclusa din profesie!

Leave a Reply