Dan Voiculescu ramane dupa gratii! Magistratul care a inclinat balanta decisiv in dosarul punerii in libertate a mogulului are legatura cu Parchetul Curtii de Apel Timisoara si cu… SRI Timis

acuvio's funny photo retouch

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat, astazi, in dosarul de care se lega ultima speranta a mogulului de presa, Dan Voiculescu, de iesi din inchisoare.


Magistratii instantei supreme au analizat recursul in casatie depus de avocatii lui Voiculescu in data de 19 noiembrie 2014 si au decis ca aceasta cerere este inadmisibila.

In aceste conditii, Dan Voiculescu ramane cu condamnarea de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare si va fi nevoit sa execute cel putin jumatate de pedeapsa inainte de a-si recastiga libertatea. Aceasta a fost ultima cale de atac impotriva sentintei din dosarul privatizarii ICA, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, in 6 ianuarie, si contestatia in anulare formulata de avocatul condamnatului, Gheorghe Mateut, cu privire la aceeasi pedeapsa.

Interesant este faptul ca, la inceputul acestei luni, Voiculescu a fost la un pas sa scape de puscarie, dupa ce la termenul din 9 decembrie 2014, judecatorii Dan Lupascu si Isabelle Tocan nu au reusit sa se puna de acord in privinta unei decizii, unul opinand pentru admiterea contestatiei in anulare, celalalt pentru respingerea ei. In aceste conditii, in data de 6 ianuarie, in complet a intrat un al treilea judecator. Este vorba despre Corina Daescu, care a decis, definitiv, ca Voiculescu sa ramana in spatele gratiilor.

Ce legatura are acest magistrat cu SRI Timis si cu justitia din Timisoara? Cornelia Corina Daescu (ex Gherghisan) a fost pana in 2009 sef birou in cadrul structurii centrale a DIICOT, unde a instrumentat dosarul “Cocaina pentru VIP”-uri, in care a fost implicat si fiul miliardarului Ion Tiriac. Dupa ce a incasat o achitare definitiva in acest dosar – si ca urmare a schimbarii incadrarii in cazul Tiriac Jr. din trafic in consum de droguri si punerea la dispozitie a locuintei pentru consum -, Cornelia Daescu a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie detasata la Parchetul Curtii de Apel Timisoara.

De ce Timisoara si nu un alt parchet din tara? Pentru ca doamna procuror si-a urmat drumul inimii, nu neaparat cel profesional, in conditiile in care seful SRI Timis era, inca din 2006, nimeni altul decat iubitul si viitorul sot al Corinei Gherghisan, colonelul Cristian Daescu. Idila dintre cei doi s-a infiripat in perioada in care SRI Timis era implicat in monitorizarea sirianului Zaher Iskandarani, dosar care era lucrat sub coordonarea DIICOT central, iar cu timpul relatia dintre cei doi profesionisti s-a oficializat, devenind sot si sotie. Reamintim ca, in 2006, Corina Cornelia Daescu si-a dat acordul pentru ca sirianul Zaher Iskandarani sa paraseasca tara, desi era cercetat in mai multe dosare cu prejudicii de zeci de milioane de dolari.

In data de 22 octombrie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii si-a dat acordul ca procurorul Corina Daescu sa fie numita in functia de judecator la Curtea de Apel Bucuresti (referatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nr. 21969/2013), iar din 27 noiembrie a fost repartizata la Sectia II Penala. Intre timp, in septembrie 2012, si colonelul Cristi Daescu a parasit Timisoara, fiind numit la conducerea SRI Arad.

Abia sosita la Curtea de Apel Bucuresti, Corinei Daescu i-au fost repartizate dosare extrem de complexe, printre care dosarul plajelor retrocedarte ilegal, unde printre acuyati ii are pe Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, dar si dosarul de coruptie al lui Mihai Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie al Romaniei. (V.E.)

 

Leave a Reply