Fostul judecator Catalin Serban, liberat conditionat de catre Judecatoria Timisoara! Condamnarea penala a avut ca efect excluderea din magistratura si pierderea calitatii de mason

judecator liber

Fostul judecator Catalin Serban, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita, a fost liberat conditionat, desi mai avea de executat aproape 800 de zile de pedeapsa. Judecatoria Timisoara a admis cererea condamnatului si a decis punerea in libertate.


“Admite cererea de liberare conditionata a petentului condamnat, in stare de detinere in Penitenciarul Timisoara. Dispune liberarea conditionata a condamnatului de sub puterea mandatuuli de executare a pedepsei nr. 189/2013 emis de Curtea de Apel Alba-Iulia, in temeiul sentintei penale nr. 159/2012, atragandu-i-se atentia asupra consecintelor nerespectarii prevederilor art. 588 N.C.pr.pen”, se precizeaza in hotararea 106/22.01.2015.

Conform prevederilor legale, daca pe durata supravegherii persoana condamnata, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse, instanta revoca liberarea si dispune executarea restului de pedeapsa.

Fostul magistrat a fost trimis in judecata de DNA, in aprilie 2012, pentru ca, in calitate de judecator, cu functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a pretins de la doi cetateni sarbi, prin intermediul altor inculpati din dosar, suma de 60.000 euro, iar, in data de 14 martie 2012, a primit cu ajutorul acestora suma de 50.000 euro. Banii au fost pretinsi si primiti de judecatorul Serban care a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor ce aveau spre solutionare doua dosare aflate in faza recursului pe rolul CA Timisoara, pentru a-i determina sa respinga caile de atac formulate.

In urma condamnarii penale, Catalin Serban a fost exclus din magistratura si, cu siguranta, si-a pierdut si calitatea de mason in Loja “Lumina si Adevar” din Caras-Severin. Potrivit Constitutiei Marii Loji Nationale din Romania, calitatea de mason se pierde, printre altele, prin orice actiune contrara integritatii si suveranitatii poporului roman, prin exercitarea unei activitati desconsiderate in ordinea sociala, prin faliment fraudulos sau prin condamnare definitiva la o pedeapsa civila infamanta. In toate aceste cazuri, cel a carui vina este constatata va fi suspendat din drepturi si prerogative masonice, in urma judecatii masonice.(G.I.)

 

 

Leave a Reply