Blocada ORNISS! Accesul magistratilor la informatiile secrete din dosarele lucrate cu SRI, SIE, DGIPI inlatura egalitatea de sanse intre acuzare si aparare! Ce spun avocatii despre acest atu al procurorilor si judecatorilor!

dosare secreteIn timp ce unii dintre avocatii angajati in dosarul Politiei Timis, inclusiv un aparator de marca sosit de la Bucuresti, au raspandit informatia ca probele clasificate din dosar au fost vazute si de procurori care nu aveau certificat ORNISS si, in consecinta, acea parte a anchetei ar putea fi invalidata de instanta, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a pus lucrurile la punct.


Prezent la Timisoara, la bilantul Curtii de Apel Timisoara, seful magistratilor din Romania a raspuns unei intrebari venite din partea ImpactPress referitoare la accesul anchetatorilor la informatiile clasificate din dosare.

“Orice judecator sau procuror din Romania are acces la informatiile si documentele obtinute de serviciile secrete, in baza unui juramant si a unui angajament de pastrare a tacerii. Consiliul Superior al Magisraturii a emis, anul trecut, o hotarare prin care a aprobat regulamentul privind accesul magistratilor la informatiile clasificate, fara ca acestia sa fie nevoiti sa obtina un certificat de securitate ORNISS”, a precizat Marius Tudose.

De altfel, posibilitatea unor anumite categorii de persoane de a avea acces la informatiile secrete, prin simpla depunere a unui juramant in functie, este stipulata si in Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

marius tudose

 

“Accesul la informatiile clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu este garantat, sub conditia validarii alegerii sau numirii si a depunerii juramantului, pentru categoriile de persoane care, in concordanta cu atributiile specifice, sunt indreptatite să aiba acces la informatiile clasificate in baza unor proceduri interne ale institutiilor din care acestia fac parte, avizate de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, dupa ce au luat la cunostinta de responsabilitatile ce le revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat angajamentul scris de pastrare a secretului”, se precizeaza in lege, iar magistratii se incadreaza in aceasta categorie.

Prin aprobarea acestui regulament, CSM a gasit portita prin care sa evite trecerea magistratilor prin verificarile incomode ce preced obtinerea unui certificat de securitate, intrucat acestea presupun chiar si intruziuni in viata privata, respectiv relatii extraconjugale, prietenii sau relatii de afaceri. Pe de alta parte, in conditiile in care partile si avocatii nu au acces la informatiile clasificate daca nu au certificat ORNISS, rezulta ca, practic, le este imposibil sa-si apere clientii care au fost monitorizati de serviciile secrete sau prejudiciati prin efectul unor acte incluse in categoria secret de serviciu.

“Nu exista o egalitate de sanse intre acuzare si aparare, ceea ce face ca actul de justitie sa nu mai fie unul obiectiv. Spre exemplu, toate documentele demiterii lui Gheorghe Popescu din functia de inspector sef adjunct, in 2013, au fost secretizate, iar eu, ca avocat, nu am avut posibilitatea sa le studiez. E foarte greu sa-ti faci o aparare eficienta bazata doar pe argumente ce forma, nu de fondul problemei! Cu toate acestea, la vremea respectiva am reusit sa obtinem o solutie favorabila”, spune avocata Carmen Obarsanu.

Cu siguranta, in cazul in care magistratii ar fi obtinut certificatul ORNISS doar in urma verificarilor laborioase presupuse de accesul la informatiile clasificate, doar o parte dintre acestia ar fi fost eligibili. Spunem acest lucru gandindu-ne la amantlacurile de prin instante sau la legaturi periculoase dintre unii magistrati si lumea interlopa. (G.I.)

Leave a Reply