Un magistrat din Timisoara a fost admis la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie! Candidatura sa a fost “avizata” si de Baroul Timis

judecator_ICCJ

Consiliul Superior al Magistraturii a facut publice numele judecatorilor admisi in concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, organizat in perioada 5 ianuarie – 4 iunie 2015.


Pentru ocuparea celor sapte posturi vacante, trei la Sectia Penala si patru la Sectia de Contencios administrativ si fiscal, se vor bate nu mai putin de 25 de magistrati de la toate curtile de apel din tara, care au indeplinit conditiile de participare la concurs. Curtea de Apel Timisoara va fi reprezentata la acest concurs de judecatorul Cristian Daniel Oana, care face parte din grupul de 14 magistrati care se bat pentru cele patru posturi de la Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Pentru a intregi profilul viitorilor judecatori de la Inalta Curte de casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut reprezentantilor barourilor din tara sa-si exprima opinia cu privire la deontologia, integritatea, conduita profesionala fata de avocati si comportamentul in sala de sedinte a fiecarui candidat.

valeriu_rauta

 

“Consiliul Superior al Magistraturii a cerut conducerii baroului, mie personal, o caracterizare a domnului judecator Cristian Daniel Oana, care a fost admis la concursul de promovare la Curtea Suprema. Ce pot sa spun, i-am dat referinte bune in ceea ce priveste conduita profesionala in sala de sedinte, integritatea si deontologia judecatorului de la Curtea de Apel Timisoara, pentru ca avocatii nostri n-au avut niciun fel de probleme in timpul proceselor prezidate de domnia sa. Este un tip ponderat, la locul lui, nu a jignit niciodata avocatii in sala de sedinte, este un bun coleg in infaptuirea actului de justitie”, ne-a declarat decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta, cu precizarea ca CSM-ul nu a solicitat informatii si despre inteligenta judecatorului admis la concurs. “Inteligenta si-o va demonstra in timpul examenului, pentru ca este un concurs foarte greu. Curtea de Apel Timisoara a avut mereu candidati in ultimii ani, magistrati cu experienta, dar niciunul nu a prins vreo functie de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, mai spune Valeriu Rauta.

Conform declaratiei de avere, Cristian Daniel Oana detine 5.200 mp de teren si o casa de aproape 100 mp la Sacosul Turcesc, dar si o Skoda Octavia din 2008. In anul 2011 a intrat in conflict cu omul de afaceri Eugen Seracin, care i-a solicitat despagubiri de 112.000 de lei in urma unor procese in care magistratul i-a scos “basma curata”, la Tribunalul Timis, pe primarul Gheorghe Ciuhandu si secretarul Ioan Cojocari.

Cei doi erau acuzati de intarziarea cu doi ani a unei investitii imobiliare in Calea Aradului, prin nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti care prevederea elaborarea si votarea unui PUD, si provocarea unei pagube de 11 milioane de euro.

Revenind la concurs, sa mai spunem ca acesta presupune o proba care va avea ca obiect evaluarea actelor intocmite de candidati sau care privesc activitatea acestora, un interviu sustinut in fata plenului CSM si o proba scrisa cu caracter practic. Maine este ultima zi in care curtile de apel mai pot trimite comisiilor de evaluare lucrarile candidatilor. Urmeaza ca, intre 30 martie – 7 aprilie 2015, lucrarile candidatilor sa fie lansate in dezbatere publica, iar in aceasta perioada orice persoana sa poata face observatii si sesizari. Interviul si proba scrisa vor intregi acest concurs de promovare, a carui rezultate vor fi afisate in data de 4 iunie 2015. (V.E.)

 

 

 

Leave a Reply