INCHISOARE de lux! Numarul deceselor din Penitenciarul Timisoara mentine unitatea de pe Popa Sapca in topul celor mai cautate puscarii din tara! VEZI cati detinuti si-au pierdut viata in ultimii cinci ani!

penitenciar_TM

Penitenciarul Timisoara isi confirma statutul de inchisoare de lux in sistemul penitenciar romanesc, in conditiile in care, in ultimii cinci ani, in puscaria de pe Popa Sapca au decedat doar cinci detinuti. Cate unul in 2011, 2013 si 2014, si doi in 2012.


Aceste cifre apar intr-o statistica intocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, din care reiese ca, in ultimul cincinal, in cele 44 de inchisori din tara, au decedat nu mai putin de 502 persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 100 de ani.

Cele mai multe decese, din cauze medicale, sinucideri sau agresiuni, au fost consemnate la Spitalul Penitenciar Rahova, unde, in perioada de referinta, s-au sfarsit 124 de detinuti. La polul opus se afla Penitenciarul Vaslui, unde s-a raportat un singur detinut mort.

Cauzele deceselor de la Timisoara au fost de natura medicala, cu o singura exceptie, un barbat de 36 de ani, care, in 2011, a murit in urma unei autoagresiuni. Printre condamnatii care au decedat in Penitenciarul Timisoara, in ultimii ani, se numara traficantul de droguri Marius Stefan, camatarul Farid Jahani, din Craiova, condamnat pentru devalizarea BRD cu suma de 2,2 milioane de euro, dar si Vasile Binca, 44 de ani, transferat de la Iasi, care s-a stins in urma unui infarct. In timp ce gradul mediu de ocupare a penitenciarelor din Romania este de 157 la suta, cu un varf de 220 la suta in Penitenciarul Iasi, la Timisoara conditiile de detentie sunt dintre cele mai bune, la standarde europene, cu circa 1.200 de detinuti pe 1351 de paturi. (V.E.)

Leave a Reply