GREVA JAPONEZA! Studentii timisoreni sunt solidari cu colegii lor din toata tara si cer schimbarea Legii Educatiei! VEZI ce cer protestatarii!

studenti in greva

Studentii din mai multe centre universitare din tara sunt in greva japoneza, miercuri, si poarta pe brate banderole albe inscriptionate cu “25%”, pentru a atrage atentia ca trebuie facute schimbari in Legea educatiei, astfel incat acestia sa aiba reprezentare 25% in alegerile pentru rectori


Potrivit Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOS), sunt in greva japoneza studentii de la Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Maritima din Constanta, Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Babes-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Politehnica Timisoara.

Studentii din aceste centre universitare poarta pe brat banderole albe, inscriptionate cu ”25%”, pentru a atrage atentia ca ei trebuie sa conteze atunci cand sunt alesi cei care conduc si dau directiile in universitati.

Conform sursei citate, prin intrarea in greva japoneza este sustinuta solicitarea ANOSR de a asigura participarea studentilor in procent de 25% in alegerile pentru rectori.

”Solicitarea ANOSR vine in urma analizei modului in care au fost respectate drepturile studentilor in universitati in ultimii trei ani si a atentiei pe care au acordat-o universitatile in serviciile studentesti si in investitiile pentru imbunatatirea vietii sociale a acestora. Studentii sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt consultati referitor la informatiile de multe ori invechite din cursurile pe care le primesc, ca nu s-au mai facut investitii in construirea de camine si cantine noi, ca nu au mai crescut bursele de cativa ani de zile, ca bursele sociale nu acopera nici jumatate din cheltuielile minime de cazare si masa sau ca universitatile percep o serie de taxe din ce in ce mai mari, undele dintre ele fiind chiar ilegale”, spun reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

ANOSR a lansat si o scrisoare adresata tuturor membrilor comunitatilor academice si reprezentantilor societatii civile prin care ii indeamna sa sustina demersul lor.

cristi_popescu

 “Anul universitar 2015-2016 este cel in care se vor alege din nou cei care vor conduce universitatile in urmatorii patru ani, iar noi, studentii, nu contam mai deloc in acest proces. Desi in universitate studentii sunt aproximativ 90% din membrii comunitatii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci cand vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul da tonul schimbarilor in universitate, iar atunci cand studentii nu conteaza la alegeri, majoritatea schimbarilor vor fi pentru binele cadrelor didactice si nu ale studentilor. Greva japoneza de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul si Guvernul Romaniei ca vrem ca legea educatiei sa se schimbe in cel mai scurt timp posibil, iar daca in urmatoarele doua saptamani nu vedem actiuni concrete in acest sens ne vom intoarce din vacanta pregatiti sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a arata ca universitatile trebuie sa fie pentru studenti, nu invers”, spune Cristi Popescu, presedinte ANOSR .

Pana in 2011 studentii participau in procent de 25% la alegerile pentru rectori, iar odata cu noua lege a educatiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, studentii reprezentand doar 10% din electorat, in majoritatea cazurilor. (M.I.)

 

Leave a Reply