MEDICUL SERBAN BRADISTEANU A SCAPAT DE INCHISOARE! Fostul director al Centrului de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculară Timisoara a fost achitat definitiv, dupa ce a fost acuzat ca a luat o “spaga” de aproape 4 milioane de euro

serban_bradisteanu_impact

Medicul Serban Bradisteanu, care in perioada 1994-1997 a fost directorul Centrului de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara Timisoara, a fost achitat definitiv, azi, atat pentru abuz in serviciu, cat si pentru primire de foloase necuvenite, in dosarul in care a fost acuzat ca ar fi primit mita trei milioane si jumatate de euro privind o licitatie pentru echiparea spitalelor penitenciar.


Este o decizie definitiva a judecatorilor de la Curtea de Apel București. Bradișteanu ar fi putut ajunge la inchisoare daca ar fi primit chiar si o pedeapsa cu suspendare, pentru ca mai are una de un an, tot cu suspendare, in cazul favorizarii infractorului in dosarul fostului premier Adrian Nastase.

Medicul Serban Bradisteanu, seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca din Capitala, a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti, prin decizia de joi fiind mentinuta hotararea luata in prima instanta, de Tribunalul Bucuresti.

Instanta a respins, astfel, actiunea civila formulata de Administratia Nationala a Penitenciarelor ca nefondata.  Totodata, judecatorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator, masura impusa de procurori, cu privire la un apartament si un imobil din Bucuresti, precum si la un imobil din Izvorani apartinand medicului. In acest proces, medicul Bradisteanu a fost acuzat ca ar fi primit o mita de jumatate de milion de dolari si o alta, in mai multe transe, de trei milioane si jumatate de euro, toti banii fiind dati de o firma austriaco-elvetiana ce distribuie produse medicale, CC Med AG. In schimbul banilor, Bradisteanu ar fi facilitat companiei castigarea unei licitatii pentru echiparea spitalelor penitenciar din Romania, procedura desfasurata in anii 2001-2002.

Directia Nationala Anticoruptie a dispus, in august 2006, blocarea tuturor conturilor din Romania si Europa atribuite medicului Serban Bradisteanu, precum si instituirea unui sechestru asigurator asupra proprietatilor sale.

Urmarirea penala impotriva medicului Bradisteanu a fost declansata de procurorii anticoruptie in 16 iunie 2006. Cateva zile mai tarziu, in 27 iunie 2006, acesta a primit o viza turistica pe zece ani pentru Statele Unite ale Americii, unde, potrivit declaratiei sale, dorea sa mearga pentru a se trata. Potrivit anchetatorilor, Bradisteanu s-ar fi ocupat personal de licitatia in valoare de 20 de milioane de dolari, suma platita de Ministerul Justitiei, condus atunci de Rodica Stanoiu, pentru cumpararea tehnicii medicale.

“Ceilalti membri ai comisiei au aratat ca medicul Bradisteanu s-ar fi ocupat de toate aspectele acestei licitatii si ca ei doar ar fi semnat. Pentru asta sunt invinuiti de abuz in serviciu”, sustineau anchetatorii.

In urma licitatiei, Administratia Nationala a Penitenciarelor s-a considerat pagubita, constituindu-se parte civila cu suma de 150 de miliarde de lei vechi. Pe de alta parte, o parte din aparatura medicala achizitionata este extrem de sofisticata, nejustificandu-se cumpararea ei, cu atat mai mult cu cat nu au fost pregatiti medici sa o utilizeze.

In anul 2001, Bradisteanu, care era si senator PSD, a fost numit, in baza Ordinului Ministerului Justitiei 1269/19 iunie 2001, presedinte al comisiei de licitatie organizate pentru achizitionarea de echipamente medicale de inalta performanta in vederea dotarii unor unitati sanitare din reteaua Directiei Nationale a Penitenciarelor si a Spitalului “Profesor dr. Constantin Angelescu”, aflate in subordinea Ministerului Justitiei.

La data organizarii licitatiei, Bradisteanu era si senator, iar implicarea acestuia in organizarea licitatiei a fost peste limitele legale, prin aceea ca a intocmit caietul de sarcini atat in limba romana, cat si in limba engleza si l-a distribuit participantilor, sarcina ce revenea Autoritatii contractante si nu presedintelui comisiei de licitatie, asa cum rezulta din procesul-verbal al comisiei de licitatie din data de 10 octombrie 2001. Fisele de evaluare oferte au fost intocmite de Bradisteanu si nu de catre membrii comisiei de evaluare, asa cum ar fi trebuit, fapt demonstrat de lipsa semnaturilor acestora, da si de declaratiile persoanelor care au fost audiate de catre procurorii anticoruptie, care au aratat ca fostul senator a intocmit personal fisele de evaluare.

Procesul medicului Bradisteanu a fost marcat de amanari succesive, multe dintre ele fiind cauzate de intarzieri in realizarea expertizelor de specialitate cerute de instanta. Una dintre acestea arata, spre exemplu, ca stetoscoapele si targile sunt echipamente medicale de inalta performanta.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA in aceasta cauza, fostul senator PSD Serban Bradisteanu a cheltuit, in doi ani, peste 737.000 de franci elvetieni pe haine, ceasuri, bijuterii, sejururi in tari exotice si cazari la hoteluri de lux, dar si pe extravagante precum focuri de artificii.

Seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca din Capitala a mai fost implicat intr-un proces. La inceputul lunii martie, el a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea lui Adrian Nastase, fiind acuzat ca si-a folosit prerogativele sale de medic specialist in chirurgie cardiovasculara pentru a-l interna pe fostul premier in sectia sa, dupa tentativa de sinucidere, desi diagnosticul medical nu impunea internarea in acea sectie. In acest fel a incercat zadarnicirea punerii in aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

In anul 1997, dupa plecarea de la Timisoara la Spitalul de Urgente din Bucuresti, dr. Serban Bradisteanu a efectuat primul transplant de cord din Romania. (V.E.)

 

Leave a Reply