INFRANGEREA DNA! Persoanele acuzate de coruptie nu vor mai putea fi incatusate! Propunerea senatorului Serban Nicolae ce vizeaza modificarea Codului de procedura penala in sensul renuntarii la catuse, adoptata de Comisia Juridica a Senatului

catuse_impact

In timp ce sefa DNA propune extinderea perioadei de retinere a suspectilor de la 24 la 72 de ore, Comisia Juridica a Senatului a adoptat, marti, proiectul de lege de modificare a Codului de Procedura Penala al senatorului PSD Serban Nicolae prin care este eliminata incatusarea persoanelor fata de care s-a impus masura de arest preventiv si care nu au comis acte de violenta. Prin aceasta modificare, cei acuzati de coruptie sau trafic de influenta nu vor mai fi incatusati in momentul retinerii si arestarii preventive decat in cazul in care au fost violenti sau au incercat sa se sustraga urmaririi penale.


O alta modificare adusa Codului de Procedura Penala aprobata astazi de senatorii juristi presupune ca persoanele fata de care s-a dispus masura arestului la domiciliu, dar care locuiesc permanent in alta parte decat domiciliul din actul de identitate, sa poata opta pentru aceasta locuinta. Modificarile adoptate de Comisia Juridica la propunerea lui Serban Nicolae sunt urmatoarele:

“Persoanele fata de care s-a dispus una din masurile preventive prevazute la alin. (4) lit. a) si d), nu sunt incatusate in nicio imprejurare cu exceptia celor cercetate pentru infactiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale ori a celor care s-au opus masurii dispuse” si “In cazul in care inculpatul locuieste, cu caracter permanent, intr-o alta locuinta decat cea mentionata ca domiciliu in actul de identitate, la cererea inculpatului, instanta poate dispune ca arestul la domiciliu sa se execute in respectiva locuinta”.

serban-nicolae-impact

Senatorul care a propus aceste modificari a declarat ca va continua sa-si sustina initiativa legislativa si in cele doua camere ale Parlamentului.

“Incatusarea si expunerea in catuse in spatiu public este o forma de umilire. Sunt unii oameni care vor sa isi acopere cu o haina catusele. Eu am propus o varianta, ea trebuie sa faca insa obiectul dezbateriii. Aceasta trebuie sa fie o exceptie”, a precizat senatorul.

La intrebarea reprezentantilor presei referitoare la incatusarea persoanelor acuzate de coruptie, Serban a declarat ca nu are cunostinta ca actele de coruptie sa se faca in mod violent.

“N-am auzit ca actele de coruptie sa se faca in mod violent! Nimeni nu agreseaza pe cineva pentru a-i da mita sau, mai mult, nu am cunostinta ca traficul de influenta sa se faca in maniera violenta. In aceste conditii, persoanele acuzate de coruptie nu intra in categoria celor care vor fi incatusati”, a dat asigurari Serban Nicolae.

Tot in sedinta de astazi, senatorii au respins propunerea de introducere a arestului sever, masura care ar fi fost introdusa practic in locul arestului preventiv, alternativa la masura arestului la domiciliu. In urma acestei modificari, actele de coruptie erau scoase, alaturi de alte acte non violente, din categoria arestului sever, ceea ce ar fi insemnat ca nu ar mai fi putut fi arestati preventiv cei acuzati de coruptie. (V.E.)

Leave a Reply