SCADE TVA-UL! De la 1 iunie, taxa pe valoare adaugata la “absolut toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica” va fi de 9%!

alimente

Premierul Victor Ponta a anuntat, astazi, ca, de la 1 iunie, guvernul va scadea TVA-ul la 9% la “absolut toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica”.


Prin aceasta masura, care va fi implementata printr-o Ordonanta de urgenta, Ponta a pus capat dezbaterilor legate de optiunile guvernului: fie scaderea TVA general de la 24% la 20%, fie scaderea TVA la alimente.

Impactul estimat al scaderii TVA la alimente pe acest an este de 5 miliarde lei, a spus Ponta, care a anuntat ca isi mentine propunerea ca de la 1 ianuarie 2016 sa scada TVA general la 20%. “Am introdus (in proiectul de OUG – n.red.) ca aceasta cota de 9% sa se aplice si la toate serviciile de alimentatie publica, pentru ca nu se poate sa cumperi carnea cu TVA de 9% si apoi sa o vinzi la restaurant cu TVA de 24%”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Ponta a prezentat si executia bugetara dupa primul trimestru: el a spus ca veniturile colectate au fost de 53 miliarde lei (53,4 mld. lei, cifra oficiala – n.red.), cu 3 miliarde lei mai mult decat programarea (3,3 mld. lei cifre oficiale – n.red.) si cu 5 miliarde de lei mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. In ciuda unui deficit bugetar programat de 5,3 miliarde lei pe primul trimestru, Romania are acum un excedent de 5,4 miliade lei, potrivit cifrelor oficiale (vezi imaginea de mai jos).

In ceea ce priveste cheltuielile, Ponta a spus ca acestea au ramas in limita anului trecut, desi erau proiectate cheltuieli mai mari.

Legat de impactul bugetar al scaderii TVA la alimente, Victor Ponta a spus ca Executivul a prognozat o scadere a incasarilor de 5 miliarde de lei, dintre care 3,3 miliarde lei au fost deja amortizate in primul trimestru al anului. (M.I.)

Leave a Reply