PRIMARIA TIMISOAREI, LA DNA! Nicolae Robu si viceprimarii sai, denuntati pentru refuzul de a plati 2 milioane de euro pe un teren expropriat in 2008! Proprietarul terenului a reclamat faptul ca i s-a cerut spaga pentru a fi despagubit

bulevardul suduluiTM

Exproprierile pentru constructia Bulevardului Sudului din Timisoara au ajuns in atentia procurorilor anticoruptie, dupa ce unii proprietari de teren au reclamat faptul ca, desi Primaria le-a luat terenurile inca din anul 2008, plata despagubirilor nu s-a facut nici pana in prezent.


Mai mult, intr-o plangere adresata DNA, unul dintre pagubiti a dezvaluit ca, in mod sistematic, anumiti oficiali din Primaria Timisoara.i-au conditionat primirea banilor de renuntarea la o parte din suma. Cu alte cuvinte, omului i s-a spus verde in fata ca trebuie sa dea spaga…

Ajunsi la capatul rabdarii, sotii Ioan si Ileana Petrascu, care au „contribuit” la trasarea Bulevardului Sudului cu 5.792 de metri patrati si asteapta suma de 2.027.200 de euro, stabilita in Comisia de negociere cu tertii din cadrul Primariei Timisoara, au decis sa denunte acest targ penal la DNA. Astfel, in denuntul care face obiectul dosarului penal 15/P/2015, instrumentat de procuroru Adrian Golban, se solicita tragerea la raspundere penala a membrilor Comisiei de negociere cu tertii – care in sedinta de prezentare si acceptare a evaluarilor a fost condusa de Adrian Orza -, dar si a primarului Nicolae Robu, a viceprimarilor Traian Stoia si Dan Diaconu si, mai mult, a tuturor consilierilor locali care aveau obligatia adoptarii unei hotarari de consiliu local de expropriere.

plangere penala Robu

 

“Rog sa dispuneti tragerea la raspundere penala a faptuitorilor mai sus mentionati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, raportat la Legea 78/2000 privind faptele conexe de coruptie, avand in vedere faptul ca datorita refuzului de a renunta la o parte din despagubire in favoarea unor oficiali din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, mi se refuza in mod sistematic plata despagubirilor”, se mentioneaza in plangerea penala.

In expunerea de motive, sotii Ioan si Ileana Petrascu arata ca sunt proprietarii terenului din strada Lidia nr. 118/A, inscris in CF nr. 7762, in suprafata de 5.792 de metri patrati, care a fost cuprins in planul de realizare a Bulevardului Sudului. In anul 2008 au fost informati de catre oficialii Primariei ca vor fi expropriati pentru o cauza de interes public, lucru care s-a si intamplat. Pe terenul lor s-a desfasurat o parte din investitia de aproape 14 milioane de euro, cat a costat acea parte din bulevard.

negociereSudului

 

„In urma unui raport de evaluare, Comisia de negociere cu tertii ne-a oferit suma de 350 de euro/mp, oferta cu care am fost de acord, la fel si ceilalti vecini. Desi lucrarile au demarat, pana in prezent nu am fost despagubiti si nici expropriati la modul oficial. In urma negocierilor purtate in data de 9.04.2008, s-a stabilit exproprierea imobilului nostru, plata urmand sa se faca pana la data de 31.12.2008”, spun petentii.

In mod ciudat, desi terenul a fost indisponibilizat si intreaga documentatie necesara emiterii unei hotarari de consiliu local a fost intocmita la timp – respectiv, referatul comisiilor de specialitate, referatul primarului si procesul verbal al comisiei de negociere -, totusi, proiectul de HCL nu a fost intocmit, motiv pentru care nu s-a emis nici hotararea de expropriere care ar fi stat la baza despagubirii.

„Va rugam sa constatati ca suntem in prezenta unei incalcari flagrante a art. 1 din Protocolul aditional la CEDO, cata vreme desi suntem proprietari tabulari suntem impiedicati sa ne folosim de acest bun, incepand cu anul 2008 si pana in prezent”, mai spun reclamantii.

Angajat pentru sustinerea acestei cauze, avocatul Florin Kovacs a luat atitudine publica si a invocat faptul ca in spatele acestui refuz de plata a despagubirii se poate ascunde un act de coruptie.

„Nu este posibil ca Primaria Timisoara sa-ti ia peste jumatate de hectar de teren si sa nu ti-l plateasca! Suntem in fata unui abuz incredibil! Vom aduce probe la DNA ca plata despagubirii a fost conditionata de renuntarea, in favoarea unor oficiali din Primarie, la jumatate din suma negociata, de 2.027.200 de euro. Vom da nume si vom devoala detaliile unui act de coruptie, intrucat clientii mei au suferit o paguba importanta prin faptul ca au fost impiedicati sa-si administreze sau chiar sa-si vanda acel teren”, avertizeaza Florin Kovacs.

De partea cealalata, presedintele din acea vreme a Comisiei de negociere cu tertii din Primaria Timisoara, fostul viceprimar Adrian Orza, spune ca nu intra in atributiile comisiei sa intocmeasca proiectul de legalizare a exproprierii si despagubirii.

adrian-orza-impact

 

„Comisia facea doar ceea ce-i spune si numele: negocia cu tertii valoarea spatiilor comerciale, a terenurilor sau a despagubirilor, cum e si in acest caz. Nu intra in atributia noastra sa intocmim proiectele de hotarari de consiliul local, ci a celor de la Juridic. Este destul de interesant ca negocierea s-a purtat in 2008, s-a stabilit valoarea despagubirii, iar de atunci nu s-a reusit efectuarea platii pentru un teren expropriat in interes public. Ceva s-a intamplat, cu siguranta! Daca este adevarat ca proprietarului i s-a conditionat plata de un anumit comision si are nume din Primarie, sa le dea, sa le faca publice! Eu stau linistit, pentru ca niciodata nu am cerut nimic, n-am conditionat vreun act care intra in atributiile mele! Chiar azi discutam cu cineva ca, in ultima vreme, daca n-ai fost corect, ori te reclama tertul, ori te reclama statul”, ne-a declarat Adrian Orza.

Pentru a lua si pulsul membrilor Consiliului Local vizavi de acest caz, am solicitat un punct de vedere consilierului PSD Radu Toanca. „Nu stiu despre ce este vorba, dar fiecare e liber sa se adreseze justitiei cu orice fel de plangere. Intocmirea proiectelor de hotarare in asemenea cazuri tine de aparatul Executivului Primariei, in niciun caz de consilieri. Nu stiu speta, dar daca omul are dreptate, a fost expropriat de un teren pentru trasarea Bulevardului Sudului, cu siguranta va fi despagubit. Acuzatia ca i s-ar fi cerut sa renunte la o parte din bani pentru a fi despagubit tine de domeniul fabulatiei”, considera Radu Toanca. (G.I.)

One thought on “PRIMARIA TIMISOAREI, LA DNA! Nicolae Robu si viceprimarii sai, denuntati pentru refuzul de a plati 2 milioane de euro pe un teren expropriat in 2008! Proprietarul terenului a reclamat faptul ca i s-a cerut spaga pentru a fi despagubit

  1. Stoia si Cojocari cred ca nu-s straini de blocarea acestei despagubiri! a mai fost un caz similar la uzina de apa

Leave a Reply