POVESTEA UNUI FLAGRANT! Timisoreanul care a denuntat la DNA un act de coruptie de la ANRP a pierdut aproape 150.000 de euro! “Ultima transa de bani n-am mai primit-o! Daca taceam si dadeam spaga, probabil ca azi eram cu banii in cont!”

ANRP1

Dupa ce, in urma cu cativa ani, a denuntat un functionar de la Prefectura Timis care lucra pentru Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) ca i-a cerut mita pentru a fi pus pe lista despagubirile la care avrea dreptul, un timisorean a ajuns sa regrete acest gest justitiar.


Curajul de a da pe mana procurorilor DNA un functionar public corupt l-a costat pe Ioan Balmez – beneficiar al Legii 290/2003, care-i despagubeste pe cetatenii romani pentru bunurile si proprietatile sechestrate, retinute sau ramase pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta, ca urmare a celui de-al Doilea Razboi Mondial.- peste 6 miliarde de lei vechi, adica atat cat ar mai fi trebuit sa primeasca de la ANRP.

Balmez a depus o cerere prin care a solicitat o compensatie baneasca pentru suprafetele de pamant detinute, inainte de 1947, de familia sa in Basarabia. Mai precis, contravaloarea a 50 de hectare, pentru ca asa prevede legea, indiferent de cate hectare ar fi avut. In urma calculelor facute de experti, s-a stabilit ca suma ce urma sa o incaseze este de 8,5 miliarde de lei vechi.

In acel moment, un membru din Comisia pentru aplicarea Legii 290 la Prefectura Timis i-a explicat ca pentru deblocarea banilor trebuie “unse” unele “mecanisme” de la Bucuresti si ca in schimbul unui comision de 830 milioane de lei, adica circa 10% din suma totala, va interveni pe langa diversi functionari ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, care lucreaza in cadrul Serviciului pentru aplicarea Legii 290/2003. Intrigat de aceasta propunere, Ioan Balmez a facut un denunt la DNA.

“Imi intrase deja in cont, de la prima hotarare, aproape doua miliarde de lei. Asa ca am acceptat propunerea lui. Apoi am fost la procuratura. Telefoanele mi-au fost puse deja sub urmarire. Intalnirea finala avea loc la Primaria Veche. Eram deja echipat de baieti cu echipament de urmarire. Peste tot erau oameni care urmareau intalnirea mea. Intr-un final, a venit. Avea doua plase. Mi le-a dat si a urcat in cladire 15 minute. Cand a coborat, m-a intrebat daca am pus banii. Am spus ca nu, ca e prea multa lume. Am mers cu el pana pe o banca in Piata 700. In tot acest timp, mai multi agenti ma urmareau. Acolo i-am dat banii. I-am zis sa dea telefon la Bucuresti, ca sa fiu sigur ca primesc si transa a doua de bani. Mi-a spus ca mi-a facut o hotarare foarte buna si ca n-am de ce sa-mi fac griji. L-am condus pana la stop. Acolo l-au inhatat baietii”, isi aminteste Ion Balmez.

Dupa acest flagrant, timisoreanul nu a mai vazut niciun ban, desi trebuia sa mai primeasca peste 6 miliarde de lei vechi. Pe timpul anchetei DNA s-au blocat despagubirile. “Am inceput sa sun la Bucuresti, sa vad daca-mi dau a doua transa. Erau foarte speriati. Imi spuneau – nu mai vorbiti, ca se interpreteaza. I-am intrebat de ce nu-mi dau transa a doua si mi-au spus ca Prefectura refuza sa trimita o analiza a dosarelor. Prefectura trebuie sa angajeze pe altcineva in locul functionarului arestat, de aceea lucrurile s-au tergiversat. Cu siguranta, daca dadeam cei zece la suta si taceam din gura, poate astazi eram cu banii in cont”, spune Ioan Balmez cu amaraciune. (V.E.)

 

 

 

Leave a Reply