DECONSPIRAREA ACOPERITILOR! Magistrati ar putea fi obligati sa semneze la numirea sau promovarea in functii de conducere ca nu sunt colaboratori ai serviciilor de informatii! Propunerea a fost facuta de Transparency International Romania

spioni.osq6btpyg8

Transparency International Romania a propus, pentru transparentizarea activitatii SRI si pentru bunul mers al Justitiei, crearea unei structuri de supervizare, care s-ar putea afla in subordinea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condus in prezent de presedintele Klaus Iohannis, care sa monitorizeze activitatile serviciilor si fluxul de informatii transmite altor institutii, dar si a infintarii unor sectii specializate in cadrul instantelor, cu rolul de a acorda mandatele in vederea desfasurarii activitatii serviciilor, astfel incat magistratii sa aiba acces la informatiile clasificate, in baza unui certificat ORNISS.


O propunere extrem de interesanta este facuta in ce ii priveste pe judecatori si procurori. Potrivit recomandarilor Transparency International Romania, ar trebui stabilita o procedura prin care presedintele CSAT, cand emite decretele de numire in functia de magistrat, de promovare sau de numire in functii de conducere, dupa caz, sa solicite declaratii sub semnatura din partea conducerii civile si operatice a structurilor de informatii care sa ateste ca respectivul magistrat nu este colaborator al serviciilor de informatii.

Printre propunerile facute de Transparency International Romania se numara si cea referitoare la utilitatea crearii unei structuri robuste, care sa dispuna de competentele, expertiza si resursele necesare pentru monitorizarea democratica a activitatilor serviciilor de informatii si a fluxului de informatii intre acestea si alte institutii ale statului. (G.I.)

 

Leave a Reply