INTERDICTIE! Avocatii care vor colabora cu persoane fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat vor fi exclusi din profesie! Hotararea a fost adoptata la Congresul Avocatilor

UNBR

Congresul Avocatilor desfasurat in urma cu cateva zile, la Bucuresti, a adoptat o hotararea extrem de importanta pentru breasla avocatilor, care, in cazul in care va fi incalcata, poate duce la excluderea din profesie.


Hotararea nr. 12, pentru completarea unor prevederi ale Statutului profesiei de avocat, prevede ca avocatii care colaboreaza cu persoane fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat  sa fie acuzati de abatare disciplinara extrem de grava si, ca sanctiune imediata, sa fie exclusi din profesie.

Aceasta modificare adusa Statutului profesiei de avocat a aparut imperativa dupa cazul avocatei Laura Voicu, din Baroul Bucuresti, care a fost retinuta de DNA si dusa la arestare pe motiv ca a colaborat cu un avocat stagiar din Baroul UNBR-Bota, dar si cel al avocatei Mihaela Farmus, din Baroul Sibiu, retinuta de DNA si propusa spre arestare din acelasi motiv.

Hotararea UNBR mai este fundamentata si pe propunerea formulata de decanul Baroului Alba, avocatul Ioan Rus, care, l-a scurt timp dupa aceste incidente, a solicitat Uniunii sa adopte de urgenta o propunere de modificare a Statutului, in sensul excluderii din profesie a avocatilor care colaboreaza cu avocatii din UNBR-Bota. La acea data, Rus sustinea ca “a fost intensificata ofensiva mediatica a reprezentatilor barourilor ilegale pentru recunoasterea ca fiind legala a activitatilor de asistenta juridica”, iar din acest motiv se impunea excluderea din profesie a avocatilor care colaborareaza cu membrii acestei Uniuni.

Astfel, dupa dupa art. 41 din Statut, se introduce un nou articol, art. 41 indice 1, care stipuleaza ca “Este interzis avocatului ca in exercitarea oricarei activitati din cele prevazute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 sa colaboreze in orice mod cu persoane fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat”. La art. 41, indice 2, se mentioneaza si pedeapsa pentru incalcarea prevederii anterioare. “Incalcarea prevederilor alin. (1) constituie abatere disciplinara grava si se sanctioneaza cu excluderea din profesie”. Aceasta hotarare va fi publicata in Monitorul Oficial si se va aduce la cunostinta tuturor avocatilor clasici. (G.I.)

 

 

Leave a Reply