STOP SCURGERILOR DE INFORMATII! Calculatoarele procurorilor n-ar trebui sa mai aiba port USB, pentru ca datele din dosare se “sifoneaza” pe stick! “Mail-urile lasa urme, dar stick-urile nu!”, a precizat Procurorul General al Romaniei, care a facut aceasta propunere

USBPort

Tema scurgerilor de informatii din dosarele penale instrumentate de procurori a fost abordata din nou, miercuri, in cadrul sedintei de la Consiliul Superior al Magistraturii.


In acest contexct, Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, a venit cu o propunere radicala care, in viziunea sa, ar bloca tendinta anchetatorilor de a mai “servi” informatii jurnalistilor.

Astfel, lasand sa se inteleaga ca procurorii se feresc sa dea documente pe mail, dar ca le pun pe stick-uri de memorie si le dau jurnalistilor, Nitu a sustinut ca procurorii nu ar trebui sa mai aiba calculatoare de serviciu cu port USB. “Mail-urile lasa urme, dar stick-urile nu!”, a precizat Procurorul General.

De asemenea, procurorul general a mai propus sa nu se mai puna interceptari in referatele cu propunere de arestare preventiva, ci sa se faca doar referire la o fila din dosar in care se afla transcrise acele interceptari. „In asa fel nu vor mai ajunge in spatiul public interceptari din viata personala a inculpatilor fara ca ele sa fie cenzurate de un judecator”, a spus Nitu.

Procurorul General si-a argumentat propunerile pe baza deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) luate in cazul lui Costel Casuneanu privind scurgerile de informatii din dosar. CEDO a decis ca lui Casuneanu sa ii fie platita suma de 4.000 de euro cu titlul de daune morale pentru ca in presa au aparut interceptari care i-au afectat viata privata. (G.I.)

 

Leave a Reply