MAFIA IMOBILIARA! Notarul public Safta Criste si bastanul Ionelas Carpaci au fost scosi “basma curata” in dosarul mafiei imobiliare de la Timisoara! Parchetul Curtii de Apel a clasat dosarul, ca urmare a implinirii prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de fals si inselaciune

ionel-carpaci

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a dispus clasarea dosarului in care se incerca, de peste 5 ani, strangerea de probe impotriva retelelor de mafie imobiliara din oras, prin intermediul carora s-au dat “tunuri” de zeci de milioane de euro.


Procurorul general Ion Brasoveanu a raspuns unei solicitari venite din partea presei, dezvaluind ca „s-a dispus clasarea cauzei privind pe Sandner Ionel pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals si Safta Criste pentru savarsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, intrucat s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale”.

Asadar, dupa sute de audieri de martori si administrari de probe, procurorii nu au reusit sa finalizeze aceasta ancheta in timp util, astfel ca doi exponenti importanti ai tranzactiilor imobiliare bazate pe documente false au reusit sa scape de rigorile legii.

Desigur, n-o sa punem aceasta neimplinire in activitatea procurorilor de la Parchetul  Curtii de Apel Timisoara pe faptul ca notarul public Safta Criste este sotia fostului Procuror General al Romaniei, Mircea Criste, ca la cabinetul sau si-a facut ucenicia Paula Cojocari, fiica secretarului Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, sau ca mai multi procurori din Timisoara au beneficiat de adevarate “cadouri imobiliare” de la Primaria Timisoara, achizitionandu-si apartamentele si casele la preturi de Dacia 1300. De altfel, DNA a si inceput o ancheta pentru a verifica legalitatea acestor pomeni publice pentru magistrati.

safta_criste1

Revenind la ancheta demarata de Parchetul Curtii de Apel Timisoara, sa spunem ca notarul public Safta Criste era cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de fals si complicitate la fals, dupa ce a autentificat o serie de inscrisuri false. “In perioada 1999-2007, Sandner Ionel (n.r. Ionelas Carpaci) a dobandit prin acte de vanzare-cumparare, de schimb, de donatie sau prin actiuni in instanta de judecata, direct sau prin intermediul altor persoane, mai multe imobile proprietatea statului, aflate in administrarea CNADNR, folosindu-se in acest scop fie de inscrisuri false, fie de ajutorul notarului public (n.r. Safta Criste, sotia fostului procuror general al Romaniei, Mircea Criste), care, din neglijenta, nu a solicitat documente de la autoritatile administrative, desi acestea erau obligatorii in cazul autentificarii unor acte de instrainare a imobilelor”, au precizat procurorii.

Decizia declansarii urmaririi penale si impotriva notarului s-a luat in baza indiciilor temeinice din care a reiesit ca notarii publici Safta Criste si Teodora  Notingher, dar si Constantin Pascu si Petru Turpan, lucratori la Cartea Funciara, ar fi fost complici la tunurile imobiliare de milioane de euro trase in ultimii ani de reteaua Carpaci – Kelemen. Una dintre procurile legalizate de Safta Criste a fost cea in care apare numele unui personaj fictiv din Ungaria, Robert Berger. Acesta a fost imputernicit sa vanda un teren de 600 mp, aflat pe strada Romulus, care a fost “substituit” din domeniul privat al orasului prin falsificarea semnaturii primarului Gheorghe Ciuhandu pe o dispozitie.

Ulterior, acest teren a fost la un pas de a fi vandut omului de afaceri sirian Ahmad Jabri Tabrizzi. Acesta a sesizat falsul si a anuntat organele de urmarire penala. O alta procura utilizata de Ionel Carpaci, prin care s-a tranzactionat doua terenuri de la periferia Timisoarei, a fost autentificata tot de Safta Criste. In data de 25 ianuarie 2007, Francisc Kelemen a cumparat de la Ionel Carpaci, cu suma de 580.000 de euro, doua terenuri in suprafata de aproape 9.000 de metri patrati, aflate chiar la iesirea din Timisoara, pe Calea Lugojului.

De fapt, n-a fost vorba decat de o aplicare a procedeului infractional “suveica”, prin care terenurile erau trecute de la un proprietar la altul pentru a se pierde urma ilegalitatilor. Terenurile apartineau clanului Mihai, iar procurorii au descoperit ca, din nou, Carpaci s-a folosit de o procura falsa autentificata de Safta Criste. (Gh. Ilas)

One thought on “MAFIA IMOBILIARA! Notarul public Safta Criste si bastanul Ionelas Carpaci au fost scosi “basma curata” in dosarul mafiei imobiliare de la Timisoara! Parchetul Curtii de Apel a clasat dosarul, ca urmare a implinirii prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de fals si inselaciune

Leave a Reply