MASURI DURE LA UNIVERSITATEA DIN RESITA! Contractele de munca ale cadrelor didactice urmarite penal au fost suspendate, iar Senatul le-a cerut demisia! “Toleranta zero fata de orice abateri de la etica universitara!”, a decretat rectorul Doina Frunzaverde

doina_fr

Rectorul Universitatii “Eftimie Murgu” din Resita, prof. univ. Doina Frunzaverde, a anuntat primele masuri luate impotriva cadrelor urmarite penal in dosarul de coruptie instrumentat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Redam integral comunicatul emis de catre conducerea institutiei de invatamant superior din Resita.


“Cu privire la abaterile grave de la etica universitara sesizate de organele de ancheta in legatura cu cinci cadre didactice ale Universitatii ‘Eftimie Murgu’ din Resita care activau in cadrul programului de studii ‘Drept European si International’, comunitatea academica resiteana isi exprima totalul dezacord fata de acestea si isi reafirma public angajamentul ferm fata de valorile academice.

Drept urmare, in data de 14.07.2015, Consiliul de administratie si Senatul universitatii au hotarat luarea urmatoarelor masuri: 1. Solicitarea demisiilor din cadrul universitatii a tuturor persoanelor impotriva carora s-a dispus inceperea urmaririi penale; 2. Suspendarea contractelor individuale de munca ale tuturor persoanelor impotriva carora s-a dispus inceperea urmaririi penale si masura controlului judiciar de interzicere a exercitarii functiei didactice sau arestul preventiv, incepand cu data de 10.07.2015; 3. Declansarea unei analize interne privind programul de studii ‘Drept European si International’; 4. Punerea in practica a unei metodologii de examinare de maxima transparenta, unica in mediul universitar romanesc, al carei obiectiv este toleranta zero fata de orice abateri de la etica universitara.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere faptul ca, la ora actuala, in universitate isi desfasoara activitatea un numar de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte buna pregatire profesionala, au efectuat stagii de perfectionare la universitati partenere din strainatate, dovedind de-a lungul anilor integritate si responsabilitate.

Generatiile de absolventi ai universitatii care ocupa pozitii importante in institutii publice si companii din tara si strainatate, precum si numeroasele premii obtinute de catre studentii resiteni la olimpiadele si competitiile interuniversitare studentesti constituie o dovada de netagaduit a calitatii pregatirii profesionale asigurate de catre Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Resita in cei 44 de ani de existenta. In plus, numarul important de studenti Erasmus care au efectuat stagii de studiu sau plasament la universitatile partenere din Europa s-au bucurat de aprecierea profesorilor din respectivele institutii atat in ceea ce priveste pregatirea profesionala, cat si buna conduita morala. Toate aceste rezultate sunt prezentate publicului larg prin rapoarte anuale, postate pe pagina Web a universitatii (www.uem.ro).

Progresele inregistrate de Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Resita in ultimii sase ani sunt evidentiate si de societatea civila. Daca in anul 2009 universitatea resiteana se situa pe unul dintre ultimele locuri ale clasamentului realizat de Coalitia pentru Universitati Curate, in anul 2015 aceasta ocupa pozitia 14 din 55 de universitati prezente in Topul Universitatilor Curate, top intocmit de Societatea Academica din Romania (http://www.gandul.info/stiri/topul-universitatilorcurate-care-sunt-cele-mai-transparente-universitati-de-stat-din-romania-14345310).

In consecinta, Universitatea resiteana doreste sa asigure opinia publica si pe studentii sai ca situatii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii ‘Drept European si International’ nu sunt decat cazuri regretabile, care nu reprezinta comunitatea academica in ansamblul sau”, se mentioneaza in comunicat. (Gh. Ilas)

Leave a Reply