DIICOT CONTRAATACA! “Remarcam ca este prima data cand se declara neconstitutionala o sintagma dintr-un articol de lege!”, spun procurorii DIICOT, ca argument la cererea de modificare a Codului de Procedura penala

diicot_impact

Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism a anuntat ca va solicita Ministerului de Justitie sa modifice, printr-o ordonanta de urgenta, dispozitiile articolului 223 alin.2 Cod de Procedura penala, dupa ce Curtea Constitutionala a decis joi ca luarea masurii preventive pentru “o infractiune de trafic de stupefiante” este neconstitutionala.


“Am luat act de decizia Curtii Constitutionale din data de 16.07.2015, care este definitiva si general obligatorie. Remarcam ca este prima data cand se declara neconstitutionala o sintagma dintr-un articol de lege, respectiv sintagma – ‘o infractiune de trafic de stupefiante’ “, se mentioneaza in comunicatul DIICOT.

Potrivit DIICOT, decizia nu este de natura sa influenteze luarea masurilor preventive in cazul savarsirii infractiunii de trafic de droguri, intrucat exista dispozitiile alternative ale aceluiasi articol referitoare la pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare prevazuta de lege pentru ca aceste masuri sa poata fi dispuse de catre judecatorul de drepturi si libertati.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis joi ca luarea masurii preventive pentru “o infractiune de trafic de stupefiante”, asa cum apare in art. 223 alin. (2) din Codul de procedura penala, este neconstitutionala, deoarece infractiunea de trafic de stupefiante nu este reglementata in legislatia penala romana. (Vlad Enciu)

Leave a Reply