COMPLET DE DIVERGENTA! Dosarul crimei de la SRI Timis a fost respus pe rolul Curtii Militare de Apel Bucuresti, dupa ce doi judecatori au facut cerere de abtinere! “Magistratii resimt monitorizarea SRI si incearca sa evite coliziunea cu interesele serviciilor secrete!”

curtea-militara-de-apel-bucuresti-info

Dosarul in care sunt judecati fostii caporalii angajati pe baza de contract ai SRI Timis Dejan Giurgev, Lucian Gurlui si Ion Ghita Bogdan, acuzati de uciderea in bataie al unui om al strazii, dar si lt. col. (r) Camelia Toman, trimisa in judecata pentru instigarea celor trei, devine unul extrem de complex pentru membrii completului de judecata.


In conditiile in care si Curtea Militara de Apel Bucuresti este inclusa, probabil, in “campul tactic” al SRI, unde dosarele sunt urmarite pana la solutia finala, dupa cum a dezvaluit generalul de brigada Dumitru Dumbrava, judecatorii resimt presiunea monitorizarii si incearca sa  evite “coliziunea” cu intersele serviciilor secrete.

Tocmai de aceea, la termenul din 01.07.2015, doi dintre judecatorii instantei care judeca acest dosar, respectiv lt. col. magistrat Victor Chitu si generalul de brigada Gheorghe Manea, au formulat declaratii de abtinere de la luarea deciziei finale, care au fost respinse de catre conducerea Curtii. In aceste conditii, dosarul a fost repus pe rol in complet de divergenta, urmand ca dezbaterile in dosarul 10/753.2013 sa fie reluate la termenul din 29 iulie 2015.

Anterior, pentru lamurirea imprejurarilor in care s-a comis crima din curtea SRI Timis si, totodata, pentru a se stabili cat e adevar si cat fictiune in rechizitoriul Parchetului Militar Timisoara, instanta a emis adrese catre Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, Politia Municipiului Timisoara si SRI Timis, pentru prezentarea unor puncte de vedere oficiale in acest caz. Cei care au intarziat cu remiterea relatiilor cerute de instanta au fost chiar cei de la SRI Timis, fostii colegi ai lt.col. rez. Cameliei Toman.

Reamintim ca, in prima instanta, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti i-a condamnat pe caporalii in rezerva la cate trei ani de inchisoare, pentru lovituri cauzatoare de moarte, in timp ce Camelia Toman a primit sase ani de inchisoare pentru vina de a fi instigat brutele la lovituri cauzatoare de moarte. De asemenea, instanta militara i-a obligat pe inculpati, in solidar cu UM 0667 Timisoara, la plata sumei de 1.000 de lei reprezentand daune morale si a 2.000 de lei fiecare cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat. (Vlad Enciu)

Leave a Reply