VOX POPULI! Cei sapte tineri din judetul Vaslui, judecati dupa ce au sechestrat si violat o tanara de 17 ani, sunt obligati sa se prezinte zilnic la Politie! Masura a fost dispusa de conducerea IPJ Vaslui, in urma mediatizarii cazului

violatori_V

Cei sapte tineri din judetul Vaslui, judecati dupa ce au sechestrat si violat, in 2014, o tanara de 17 ani pe un camp si intr-o masina, pana cand aceasta a lesinat, sunt obligati sa se prezinte zilnic la Politie, masura fiind dispusa, marti, de conducerea IPJ Vaslui, in urma mediatizarii cazului, anunta Mediafax. Conducerea Politiei Judetene Vaslui a dispus, marti, ca tinerii din localitatea Valeni sa se prezinte zilnic la postul comunal de politie pentru a semna intr-un registru.


Decizia schimbarii programului de a se prezenta la Politie in cazul celor sapte tineri, de la patru la sapte ori pe saptamana, a fost luata in urma mediatizarii cazului. De altfel, a dost lansata o petitie on-line, semnata pana acum de peste 100.000 de persoane, prin care se cere judecarea in stare de arest preventiv a tinerilor.

 “Pana acum, cele sapte persoane aveau obligativitatea de a se prezenta la Postul de Politie Valeni de patru ori pe saptamana. De astazi (n.r. – marti), trebuie sa semneze zilnic o foaie de prezenta. Nimeni nu lipseste, toti cei sapte sunt acasa, desi se inducea ideea ca doi ar fi plecat de la domiciliu. Daca nu respecta masurile, atunci propunem schimbarea masurii preventive”, a declarat, marti, seful Politiei Judetene Vaslui, Mihai Carp.

Potrivit acestuia, politistii vasluieni “si-au facut datoria” in cazul celor sapte tineri acuzati de viol: “Nu ne face cinste si onoare acest caz pentru ca iarasi aparem pe prima pagina a ziarelor. Sunt cu constiinta impacata ca noi, ca Politie, ne-am facut datoria. Restul, fiecare institutie sa-si faca treaba profesionist”, a mai spus Mihai Carp.

Cei sapte tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, sunt judecati, sub control judiciar, dupa ce ar fi sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o eleva de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital.

Dupa aproximativ trei ore, victima a fost dusa acasa si i s-a recomandat sa nu povesteasca despre cele intamplate. Insa, eleva a marturisit parintilor ca a fost abuzata sexual, fiind sesizate atat Politia cat si Ambulanta, un echipaj medical transportand-o la spital.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arestul Politiei a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte tineri. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe cei sapte sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemenea, cei sapte tineri au primit interdictia de a parasi satul Valeni, de a merge in baruri, la adunari publice si in locuri de agrement, de a participa la manifestari sportive, culturale sau alte adunari publice si de a detine, folosi sau purta arme. Acestia sunt obligati, de asemenea, sa nu ia legatura cu tanara pe care au violat-o, cu parintii acesteia si cu martorii din dosar.

Cei sapte au fost trimisi in judecata in decembrie 2014, pentru viol si lipsire de libertate, iar urmatorul termen va avea loc in 14 august la Judecatoria Vaslui.

Pe 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri.

Pe 25 iunie, mai multe organizatii neguvernamentale si asociatii care promoveaza prevenirea si combaterea violentei sexuale au solicitat Ministerului Justitiei si Presedintiei sa se implice in cazul elevei din judetul Vaslui, dupa ce autorii au fost pusi in libertate de catre instanta. In acest sens, reteaua “Rupem tacerea despre violenta sexuala”, din care fac parte 15 asociatii, grupuri si ONG, a transmis o scrisoare deschisa celor doua institutii ale statului intitulata “Nu uitati drepturile victimelor”. (Vlad Enciu)

Leave a Reply