EXCLUSIV! Medicul veterinar care a descoperit pesta porcina la fermele Smithfield din Timis s-a autosuspendat din profesie! “Am nevoie de timp pentru a experimenta obtinerea unei noi rase de oi”, spune Pompilius Smultea

pompi_smultea

Fostul director al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis, Pompilius Smultea, a decis sa se autosuspende din profesie pentru a se dedica unei pasiuni mai vechi, mostenita de la bunici.


Este vorba despre experimentarea incrucisarilor repetate, pentru a obtine o noua rasa de oi.

“La Teregova, in Caras-Severin, am o mica ferma zootehnica, unde experimentez obtinerea unei noi rase de oi. Pasiunea aceasta am mostenit-o de la bunici si incerc sa o duc mai departe. Aveam nevoie de timp pentru acest experiment, de aceea am decis sa ma autosuspend din profesie pentru o perioada, atat cat imi da voie legislatia in vigoare”, spune Pompilius Smultea, care, in 2011, a fost schimbat de la conducerea DSVSA pe criterii exclusiv politice.

Timisul a fost singurul judet din tara care a cedat aceasta institutie deconcentrata catre UNPR, tocmai din cauza ca Smultea era considerat un timp incomod, care nu raspundea comenzilor politice.

De altfel, in 2007, Pompilius Smultea a declansat scandalul pestei porcine de la fermele Smithfield din Timis, dupa ce a anuntat descoperirea cadavrelor a 3.000 de porci la ferma din Cenei. Ocupa functia de sef al Serviciului Inspectie si Control din cadrul DSVSA Timis si, in ciuda anumitor recomandari, a raportat incidentul la Bucuresti.

“La vremea respectiva, a trebuit sa dau cu subsemnatul, intrucat s-ar fi dorit trecerea sub tacere a acelei situatii, pentru a nu strica imaginea publica a celui mai mare investitor american din Romania, cum este Smithfield. Am spus ca, in opinia mea, cauzele aparitiei pestei porcine la cele trei ferme au fost nerespectarea masurilor de biosecuritate, suprapopularea si lipsa vaccinurilor. Pana in luna decembrie 2006, responsabilitatea vaccinarii porcilor de la Smithfield a apartinut unei firme private cu care a existat contract de prestari servicii. Ulterior, aceasta afacere de aproape un milion de dolari a fost oferita pe tava unor medici concesionari, apropiati ai conducerii. Smithfieldului i s-a recomandat sa lucreze cu anumiti medici veterinari. Oricum, scandalul pestei porcine a izbucnit cu o zi inainte ca la Bruxelles sa se discute despre exporturile de carne din Romania. In acest fel, cel mai mare producator de carne american a fost scos de pe piata carnii de porc din Europa timp de aproape 10 ani”, isi aminteste Pompilius Smultea. (Gh. Ilas)

 

Leave a Reply