GREVA LA AEROPORT! Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA intra in greva de avertisment, intre orele 11 – 13! Zeci de curse, decolari si aterizari, vor avea intarziere, in conditiile in care se va asigura doar o treime din traficul aerian

AIT

Controlorii de trafic ai ROMATSA, circa 600 de persoane, intra azi in greva de avertisment, timp de doua ore, in intervalul orar 11.00 – 13.00. Zeci de curse, decolari si aterizari, vor avea intarzieri, din cauza grevei in premiera in Romania.


In intervalul anuntat al grevei controlorilor aerieni de la Aeroportul International Timisoara, conform planurilor de zbor, sunt programate o decolare si doua aterizari, in timp ce pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, de exemplu, sunt 22 de aterizari si 18 decolari, adica 40 de miscari de aeronave. De asemenea, controlorii de trafic se ocupa şi de cursele internaţionale care tranziteaza Romania.

Potrivit sindicalistilor, cauzele grevei sunt neincheierea Contractului Colectiv de Munca, dar si nerezolvarea unui numar de 14 revendicari ale sindicatelor.

“Controlorii de trafic aerian vor fi in greva miercuri, timp de doua ore, intre 11,00 si 13,00. Cauzele sunt neincheierea Contractului Colectiv de Munca, neajungerea la nicio intelegere in urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Munca. Nu am ajuns la niciun rezultat”, a declarat, joi, 9 iulie, pentru Agerpres, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Andreias Paduraru.

Potrivit acestuia, in cele doua ore de greva, ROMATSA va asigura, conform legii, minimum o treime din traficul aerian, la care se adauga aeronavele care transporta sefi de stat, prim ministri, ministri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de cautare cu salvare si cele umanitare.

Sindicalistii de la ROMATSA spun ca ultima oara cand s-a pus problema unei greve a fost inceputul anilor ’90. Acum s-a ajuns in aceasta situatie dupa negocieri care au durat mai mult de doua luni pentru incheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio intelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajatii ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Munca.

De asemenea, sindicalistii mai au 14 revendicari ce vizeaza zona profesionala, protectia salariatilor, siguranta traficului aerian, dar si drepturile sindicale, cea mai importanta fiind cea legata de varsta pensionarii. Insa, spun ei, directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

turn_control

“A urmat o conciliere pe 14 revendicari ale noastre, dar niciuna dintre ele nu a fost rezolvata la acea conciliere. Domnia sa a refuzat continuarea negocierilor. Una dintre ele este faptul ca noi ne pensionam efectiv la 65 de ani. Varsta de pensionare a controlorului de trafic in Romania este de 65 de ani. De sapte ani nu reusim sa promovam aceasta lege, desi toate partidele care au fost la putere recunosc ca nu se poate asa ceva, in Europa varsta de pensionare fiind de maximum 52-55 de ani. Avem o solicitare care este rezultatul Memorandumului incheiat anul trecut cu domnul ministru Sova (Dan Sova, fost ministru al Transporturilor — n.r.) de a face un articol in Contractul Colectiv de Munca sa nu mai stam la dirijare in momentul in care implinim 55 de ani, acest lucru fiind efectiv un pericol pentru siguranta traficului aerian. Este imposibil ca la asemenea varsta sa mai ai reactii la fel ca la 20, 30 de ani, la secunda. Aceasta este una dintre cele mai importante revendicari”, a explicat Tudorache.

In urma anuntului facut de controlorii de trafic aerian, potrivit caruia vor intra in greva de avertisment, conducerea ROMATSA a anuntat, pe site-ul propriu, ca decizia sindicatelor va fi contestata in instanta si a solicitat Ministerului Transporturilor sa medieze conflictul luni, pe 13 iulie, in cadrul unei intalniri intre patronat si sindicate, in dorinta de a rezolva conflictul de munca.

Insa, negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, in prezenta secretarului de stat in Ministerul Transporturilor Dragos Titea, au esuat, iar controlorii de trafic aerian isi mentin decizia de a intra miercuri in greva de avertisment, timp de doua ore. (Mara Ion)

Leave a Reply