ALERTA! Atac informatic asupra unor institutii guvernamentale si a 12 banci din Romania! Hackerii au trimis mesaje ca incearca sa intre in sistemele de securitate si au cerut recompense!

atac_info

Clientii a 12 dintre cele mai mari banci pot fi tinta unor atacuri informatice, intrucat hackerii au pus la punct un nou virus, adaptat pentru utilizatorii de internet banking din tara noastra, care risca sa goleasca conturile romanilor.  SRI a intrat pe fir si incearca sa remedieze problema.


Potrivit Serviciului Roman de Informatii, hackerii au incercat sa viruseze baze de date ale institutiilor guvernamentale si ale unor institutii private din Romania.

Hackerii au trimis foarte multe mesaje de tip email in care anuntau statul roman sau pe administratorii privati de faptul ca incearca sa patrunda in sistemele de securitate si au cerut chiar si recompense.

Infectarea unui sistem informatic de o asemenea anvergura ar insemna o destabilizare generala, de exemplu, de la semafoare pana la alimentarea cu energie electrica.

Virusul se numeste Tinba 3 iar prima versiune a aparut in 2012 cand a fost concentrat in special pentru bancile din Europa de Vest. A treia versiune este si mai greu de detectat de unele aplicatii antivirus dar este adaptata la aplicatiile de internet banking din Romania.

“Versiunea 3 este prima din generatia Timba care este adaptata pietei bancare romanesti. Investigatiile derulate de SRI nu au confirmat existenta unor victime in tara noastra.”, spune Sorin Sava – purtatorul de cuvant al SRI.

Virusul a fost programat sa obtina conturile de autentificare, parolele si cloneaza certificatele de securitate furnizate de banci pentru calculatoarele sau telefoanele clientilor. Aparitia virusului Tinba 3 vine in contextul in care tara noastra a devenit tinta unor atacuri informatice concentrate.

“Numai in intervalul 12 – 13 august au fost receptionate 38 de mii de astfel de alerte care au fost materializate in urma receptionarii de atasamaente malitioase – mesaje criptate care vizeaza primirea unei recompense.”, a mai spus Sava.

In ultimele luni, nu doar Romania, ci si tarile occidentale au fost tintele unor atacuri repetate. (Vlad Enciu)

Sursa foto: observator.tv

 

Leave a Reply