BOMBA! Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, si adjunctul sefului Politiei Judetene Prahova, Adrian Radulescu – la un pas de arestare! Acestia au fost chemati la DNA pentru a fi audiati intr-un dosar de coruptie

constantin_ispas

Seful DGA Prahova, Constantin Ispas, este suspectat de trafic de influenta si luare de mita, fiind acuzat ca a intervenit la functionari cu atributii de control pentru protejarea unor firme, in schimb incasand de la acestea sume de bani prin intermediul societatilor familiei sale.


Potrivit unor surse judiciare, Constantin Ispas, comisar-sef de politie si sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, este suspectat de trafic de influenta, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, luare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spalare a banilor si cercetare abuziva.

Conform surselor judiciare citate, folosindu-si influenta asupra unor functionari cu atributii de control din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova si Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Prahova, seful Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova ”a actionat pentru obtinerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine si membri ai cercului sau relational”.

In perioada 2010-2014, Ispas ar fi intervenit la nivelul unor functionari cu atributii de control, in scopul protejarii activitatii comerciale a unor firme (S.C. Corydob Peco Serv S.R.L. Poiana Campina, S.C. Sandcompany S.R.L. Ploiesti, S.C. Rinenergy Impex S.R.L. Focsani si S.C. Viacom Investec Md Midwest Focsani). In schimb, Ispas ar fi incasat periodic diverse sume de bani, prin intermediul S.C. Niros Com S.R.L. Popesti din comuna Brazi, societate ai carei asociati sunt fratele sau, Ion Ispas, si fiul sau, Mihai-Constantin Ispas, si prin intermediul S.C. Milarasi SRL din Bucov, administrata de fratele sau. Pentru a da o aparenta legalitate platilor facute catre aceste societati, au fost inregistrate in evidentele contabile documente reprezentand operatiuni comerciale nereale (fictive) privind prestarea unor servicii intre parti, acte de comert care in realitate nu au avut loc.

De asemenea, Constantin Ispas este suspectat ca a cerut unui denuntator si a primit, in perioada aprilie 2010 – februarie 2011, cate 10.000 euro, in doua transe. Ispas ar fi cerut aceluiasi denuntator sa acorde un ajutor financiar S.C. Sandcompany SRL, administrata de Valentin Vasile Schiopulescu, constand in acordarea unui imprumut de 200.000 lei si incheierea unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil proprietatea denuntatorului, pentru care pretul (400.000 euro) nu a fost achitat in realitate de catre Schiopulescu.

In schimb, Ispas i-ar fi promis denuntatorului ca il va determina pe comisarul sef Emanuel Saghel, ofiter coordonator in BCCO Ploiesti, sa solutioneze favorabil dosarul penal inregistrat la DIICOT Ploiesti care viza activitatea firmei denuntatorului.

Anchetatorii mai spun ca in perioada 2010-2013 seful Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova l-ar fi determinat pe administratorul unei firme ”sa creeze avantaje materiale” societatii administrate de Vasile Schiopulescu. De asemenea, Ispas ar fi determinat o alta firma sa incheie doua contracte de furnizare marfuri si sa comercializeze, in perioada decembrie 2011 – aprilie 2013, societatii comerciale Corydob Impex SRL, motorina cu plata la termen, cu bilet la ordin (in medie trei cisterne lunar), iar SC Master Truck Autoline SRL sa transporte uleiurile minerale neaccizabile achizitionate de aceasta societate din Polonia si Slovenia, cu mijloacele de transport proprietatea SC Corydob Impex SRL, direct catre beneficiarii care efectuau plata transportului catre Corydob.

Potrivit anchetatorilor, in schimb Ispas ar fi primit de la Vasile Schiopulescu, reprezentantul Corydob Impex si Sandcompany, suma de 1.500 de lei pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil livrate de SC Fernix Impex, in total el primind 108.000 de lei. De asemenea, Constantin Ispas ar fi primit sume de bani cuprinse intre 700 si 2.000 de lei pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, in toata perioada mentionata, agregate minerale exploatate la balastiera Sandcompany si transportul unor baloti de lucerna sau grau din zona Urlati la ferma pe care o administreaza in comuna Brazi. De asemenea, in vara anului 2011 Ispas a mers cu familia sa si a fratelui sau pe litoralul bulgaresc, sejurul, in valoare de 2.000 de euro, fiindu-i platit de Schiopulescu.

Anchetatorii mai spun ca, incepand cu anul 2011 si pana in prezent, Constantin Ispas a efectuat, in mod repetat, operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, constand in administrarea si coordonarea efectiva a activitatilor derulate de catre SC Iahim Logistik, la care actionar unic si administrator figureaza fiul sau. Firma are ca obiect de activitate ”cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase, cresterea bovinelor, cresterea porcinelor, cresterea ovinelor si caprinelor”.

Conform surselor citate, Ispas ar fi primit, in mod repetat, sume importante de bani de la Margareta Leonte si Gheorghe Leonte, pentru ca, prin exercitarea atributiilor de serviciu, sa initieze si sa deruleze anchete penale impotriva lucratorilor de politie implicati in solutionarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Prahova si avand ca obiect savarsirea infractiunii de evaziune fiscala de catre membri familiei Leonte.

In luna iunie 2012, in calitate de sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, Constantin Ispas i-ar fi transmis unei persoane cercetate ca urmeaza sa aiba loc o perchezitie la locuinta sa, perchezitie dispusa intr-un dosar al Parchetului Judecatoriei Ploiesti.

La randul sau, Emanuel Saghel, ofiter in cadrul BCCO Ploiesti, este suspectat de santaj, trafic de influenta, folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si luare de mita.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2014 – 2015, in calitate de ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Ploiesti, lucrand in baza delegarilor de competenta dispuse de DIICOT- Serviciul Teritorial Ploiesti, a amenintat un jurnalist, direct sau prin interpusi, cu constituirea de dosare penale si luarea unor masuri preventive fata de acesta, vrand sa il determine astfel sa nu mai publice materiale de presa compromitatoare la adresa sa.

De asemenea, Emanuel Saghel este suspectat ca in perioada 2011 – 2014 a pretins initial un comision, al carui cuantum nu l-a precizat, iar ulterior a primit parchet, plinta, precum si servicii de debitare a cantitatii de 3-4 metri cubi busteni, de transport al acestui material lemnos si de reconditionare a unor piese de mobilier de la administratorul unei firme. El ar fi beneficiat de aceste servicii pentru a determina un ofiter din Politia Judeteana Prahova sa solutioneze favorabil un dosar al respectivei persoane.

Anchetatorii mai sustin ca, in perioada martie – noiembrie 2014, Emanuel Saghel a furnizat unei persoane cercetate intr-un dosar penal de catre DIICOT Ploiesti informatii la care avea acces in virtutea functiei, constand in instiintarea acesteia in legatura cu interceptarea sa in respectiva cauza penala si cu data la care urma sa aiba loc perchezitii la domiciliul acestuia. In schimb, ofiterul BCCO a pretins si primit, in perioada martie – noiembrie 2014, bilete la meciurile de fotbal disputate de F.C. Petrolul Ploiesti pe teren propriu.

Adrian Radulescu, djunctul sefului IPJ Prahova, adus si el pentru audieri la DNA Ploiesti, este suspectat de cercetare abuziva.

Adrian-Radulescu

Conform anchetatorilor, Adrian Radulescu si Constantin Ispas ar fi amenintat trei persoane, pentru a le determina sa formuleze denunturi la adresa unor ofiteri de politie de la SIF Prahova care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetul Tribunalului Prahova. Denunturile astfel obtinute prin amenintare s-au materializat in constituirea a doua dosare penale inregistrate la DNA si in cadrul carora ofiterii din DGA Ploiesti au fost delegati sa faca cercetari.

Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, adjunctul sefului Politiei Judetene Prahova, Adrian Radulescu, si Emanuel Saghel, ofiter in cadrul BCCO Ploiesti, au fost adusi, luni, la DNA Ploiesti, pentru a fi audiati.

Comisarul sef Constantin Ispas a fost adus la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 11.00, cu o duba a MAI, fiind flancat de trei jandarmi din trupele speciale. Intrebat daca a fost luat de acasa sau de la serviciu, Ispas a spus ca este in concediu. De asemenea, intrebat daca a ajutat infractori sa scape de dosare, Ispas a negat.

Ulterior, tot cu o duba a MAI si flancat de jandarmi din trupele speciale a fost adus Adrian Radulescu, adjunctul sefului IPJ Prahova, pentru a fi audiat in acelasi dosar.

De asemenea, Emanuel Saghel, ofiter in cadrul BCCO Ploiesti, a fost adus la DNA Ploiesti cu o duba a MAI, iar la intrarea in sediul institutiei el a declarat ca a fost ridicat de la serviciu si ca nu stie pentru ce a fost adus la DNA Ploiesti.

Intrebat daca a ajutat infractori sau daca s-au scurs informatii din dosare aflate in lucru la BCCO Ploiesti, Saghel a raspuns: “Niciodata”. (Vlad Enciu)

Leave a Reply