AUSCHNITT INVESTESTE IN BANAT! Milionarul american Steven Auschnitt renoveaza o scoala la Lugoj, care va purta numele tatalui sau, si vrea sa construiasca o fabrica de mase plastice la Resita! “Am adus un asociat francez care, de doi ani, vrea sa faca o fabrica in tarile din Est’!

auschnitt

Milionarul american de origine romana Steven Auschnitt a revenit la Lugoj, insotit de sotie si doi nepoti, unde s-a apucat sa renoveze o scoala care va purta numele tatalui sau, dar intentioneaza sa mai investeasca in Banat, respectiv sa deschida la Resita o fabrica de mase plastice.


In anii ’30, tatal lui Steven, Max Auschnitt, a facut avere cu ajutorul lui Carol al II-lea care ii oferea toate comenzile statului in domeniul constructiilor si metalurgiei. Dupa fuga din Romania, familia Auschnitt a luat-o de la zero in Statele Unite.

Steven s-a apucat de facut ambalaje in serie. S-a retras in 1992 si a vandut totul pentru 8 milioane de dolari. Dupa revolutie a revenit, periodic, in Romania. A investit in tara o parte din banii castigati in urma proceselor cu statul roman.

A construit, cu 2 milioane de dolari, singura parcare la standarde europene din Lugoj si a oferit 20 de case, care i-au fost retrocedate, locuitorilor din Otelul Rosu, zona in care tatal sau detinea celebrele uzine metalurgice. Acum, tot la Resita, un oras lovit greu de somaj, vrea sa deschida o fabrica de mase plastice.

“La Resita am adus un asociat francez care are o afacere in Franta si in China si am incercat sa il conving daca vrea sa faca o alta fabrica, a zis ca vrea sa faca o alta fabrica in doi ani in tarile de est, si I-am zis atunci vino in Romania, vino la Resita.”, a declarat Auschnitt la ProTV.
Dupa plecarea lui Max Auschnitt in America, comunistii i-au confiscat toate proprietatile. Pana acum familia a recuperat cateva inclusiv palatul din Kiseleff, pe care Steven i l-a vandut lui Gigi Becali. Anul acesta acelasi Steven a cumparat o scoala pe care o va renova in memoria tatalui sau.

Anne Ausnitt, sotia lui Steven Ausnitt, spune ca se vede si cu ochiul liber unde a investit Auschnitt.  “Mult progres s-a facut! Vedeti cand mergeti prin sate, acum casele sunt renovate.”

Nepotii sunt si ei foarte incantati de tot ce au gasit aici.

“E grozav, mie chiar imi place aici. Peisajele sunt frumoase, iar oamenii sunt foarte draguti”, spune Byron Hood, nepotul lui Steven Ausnitt. 

Iar povestile pe care cei doi tineri le-au auzit de la bunicul lor fac parte din istoria Romaniei. Auschnitt a creat Uzinele Metalurgice Calan si a condus Uzinele si Domeniile din Resita, companie cu cea mai mare cifra de afaceri inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa Revolutie, Steven Auschnitt si fratele sau au fost despagubiti de statul roman pentru proprietatile confiscate de comunisti cu peste 32 milioane de euro. (Mara Ion)

Leave a Reply