REVOLTA CONTINUA! Peste 50 de judecatori si procurori din Timis au semnat protestul la adresa CSM! Pe lista celor peste 1.300 de magistrati din toata tara apare si judecatorul Stefan Lucaciuc, sotul vicepresedintei Curtii de Apel Timisoara

stefan_lucaciuc

Numarul judecatorilor si procurorilor care, de doua saptamani, protesteaza impotriva intentiei Consiliului Superior al Magistraturii de a modifica Legea 303/2004 privind statutul magistratilor in sensul primirii in profesia de judecator si procuror, fara concurs, a avocatilor cu 18 ani de vechime si a fostilor judecatori si procurori, care au profesat cel putin 10 ani, creste pe zi ce trece.


Daca la inceputul saptamanii trecute, numarul semnatarilor era de aproape 500, la ora actuala, lista protestatarilor cuprinde peste 1.300 de magistrati de la toate instantele si unitatile de parchet din tara, cu exceptia celor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Timiditatea corpului de magistrati din Timis, care au acceptat mai greu sa se expuna pe o astfel de lista, la inceput semnand doar 5 persoane, pare sa se risipeasca pe zi ce trece.

In prezent, acest protest a fost semnat de peste 50 de judecatori si procurori de la instantele din Timis, la loc de cinste figurand si judecatorul Stefan Lucaciuc, sotul vicepresedintei Curtii de Apel Timisoara, Camelia Lucaciuc, dar si judecatoarea Ana Maria Nica, tot de la Curtea de Apel, sau Monica Badescu, judecator de drepturi si libertati la Tribunalul Timis.

“Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007-2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeana si Romania. Prin aceste propuneri se nesocotesc flagrant actele internationale care consacra principiile fundamentale privind independenta judecatorilor – importanta selectiei, pregatirii si a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atat la intrarea in profesia de magistrat, cat si la instituirea modalitatilor de promovare”, spun semnatarii, care sustin ca primirea in profesia de judecator si procuror trebuie sa se faca exclusiv pe baza de concurs. (Gh. Ilas)

 

Leave a Reply