SAY IT NOW! Un proiect creat de Teatrul National Timisoara, in parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, implica teatrul in procesul de formare a tinerilor! “Am invatat aici este cum sa transpunem in realitate ceea ce gandim cu adevarat” (P)

SAYITNOW

Proiectul Say It Now! / Spune Acum!, creat si implementat de Teatrul National Timisoara (TNTm) in parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, este detaliat pe www.sayitnow.ro. Acest proiect implica in mod direct teatrul in procesul de formare a tinerilor, incurajandu-le creativitatea si abilitatile de comunicare prin modalitati specifice artei teatrale.


Totodata, arata reprezentantii  TNTm, Say It Now! / Spune Acum! nu este doar un simplu proiect de formare a tinerilor ci unul care favorizeaza comunicarea intre generatii, sensibilizand comunitatea la cateva dintre subiectele stringente ale adolescentei si nu numai: toleranta, violenta, abandonul etc.

„Cel mai important lucru pe care l-am invatat aici este cum sa transpunem in realitate ceea ce gandim cu adevarat”, spune unul din adolescentii participanti in proiect.

In luna aprilie, 30 de elevi de la liceele timisorene (Colegiul National de Arta „Ion Vidu”, de la Liceul „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” si Colegiul National Banatean) au participat la un workshop sustinut de regizorul si pedagogul norvegian Marcelino Martin Valiente, caruia i s-au alaturat actorii Ana Munteanu, Flavius Retea si Bogdan Spiridon, castigatori ai castingului desfasurat la Teatrul National. Timp de 5 zile, impreuna, folosind situatii teatrale, tinerii au descoperit noi modalitati de a exprima subiecte considerate de tabu de catre tineri in contextul scolar si familial.

18_resize

„Sunt  la varsta in care isi cauta ustensilele de comunicare. Foarte multi dintre ei vor sa se spuna anumite lucruri, dar nu stiu cum. Povestile lor, cu care am lucrat, au fost destul de puternice si de intime. Au avut nevoie de foarte mult curaj sa le exteriorizeze. Au fost adolescenti din toate paturile sociale, dar toti au fost foarte deschisi. Deci, cumva, poate ca problema nu e la ei. Noi, adultii, noi trebuie sa gasim ustensilele alea pentru a ajunge la ei, sa-i facem sa se deschida, si asta a fost workshop-ul. Nu e ca nu vor sa faca pasul, dar nu  le intinde nimeni o mana, afirma actorul Flavius Retea, participant la workshop. Cred ca e foarte important sa stii sa-ti exprimi gandurile, sa te faci inteles. E important sa fie ascultati si intelesi, ajutati daca este cazul, dar in primul rand intelesi”.

Interactiunea continua si pe pagina de Facebook dedicata proiectului Say It Now! / Spune Acum, si, nu in ultimul rand, in sala de repetitii unde, plecand de la rezultatele workshop-ului, se contureaza un nou spectacol al Teatrului National, in regia lui Marcelino Martin Valiente, cu Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon si Colin Buzoianu in distributie – un subiect asupra caruia vom reveni.

 

 

Leave a Reply