KATA DE AUR! Politistii judoka din Timis s-au intors cu o medalie de aur de la Campionatul Mondial de Judo pentru veterani din Olanda! Maestrul Gheorghe Farcas, la aproape 70 de ani, in primii 10 specialisti in kata din lume

Gheorghe-Farcas-si-Dan-Pandur

Traditia judo-ului cazon din Timis, mentinuta si promovata de clubul sportiv Timpolis din Timisoara, a fost confirmata inca o data la recentele Campionate Mondiale pentru veterani din Olanda.


Delegatia Timisului, formata din maestrii in arte martiale Gheorghe Farcas, Dan Pandur si Stelica Salceanu, s-au intors acasa cu o medalie de aur, obtinuta intr-o companie extrem de puternica de Dan Pandur, dar si cu un loc IX obtinut de Gheorghe Farcas la demonstratiile de kata kodokan goshin jutsu.

 

.Cum era de asteptat, competitia a fost dominata de sportivii din Asia, dar, surprinzator, si de judoka din Iran.

“Japonezii au dominat si aceste campionate mondiale! Academia lor de kotokan este cea mai puternica din lume, produce campioni in fiecare an. Si arbitrajul a fost asigurat de maestri in arte martiale din Japonia, insa au fost extrem de obiectivi”, spune antrenorul politistilor de la Timpolis, comisarul sef (r) Gheorghe Farcas, posesorul centurii negre cu 8 Dan la jiu-jitsu si judo.

Totusi, demonstratiile de kata kodokan goshin jutsu au fost jurizate dupa tehnicile japoneze, motiv pentru care europenii au fost depunctati.

“Eu am invatat kata dupa un compact disc primit de la federatia de judo in urma cu zece ani! De atunci, tehnicile au evoluat, iar la aceste mondiale arbitrii au evaluat tehnicile sportivilor dupa manualele japoneze. Tocmai de aceea am fost depunctati”, mai spune sensei Farcas.

Gheorghe-Farcas-executand-Uki-Otoshi

 

Cele 21 de procedee de dezarmare a unui adversar de arme albe, respectiv pistol, cutit si baston, trebuie executate legat, in circa 8 minute, iar acuratetea si rapiditatea executiilor sunt evaluate strict de membrii juriului. Maestrul Farcas a fost “atacat” pe tatami chiar de colegul sau de echipa, Dan Pandur.

In ciuda acestor rigori si a specificului japonez al Campionatelor Mondiale de Judo pentru veterani din Amsterdam, Olanda, la care au participat peste 20 de echipe nationale, delegatia Timisului, ca parte a echipei nationale a Romaniei, s-a descurcat extrem de onorabil, castigand chiar un titlu mondial, prin Dan Pandur.

De remarcat ca sportivii s-au deplasat la aceasta competitie pe cheltuiala proprie, neavand niciun fel de sprijin financiar de la autoritatile locale. (Gh. Ilas)

 

Leave a Reply