DEZASTRU! Baroul Timis, tot mai inaccesibil absolventilor de Drept! Doar 10 la suta dintre candidati au fost declarati admisi la examenul de intrare in profesia de avocat organizat la Timisoara

valeriu-rauta

Rata promovabilitatii in Baroul Timis continua sa scada de la an la an, dupa o perioada in care portile institutiei s-au tot deschis pentru toti cei care au invatat, pe langa coduri si alte reglementari europene, regula de baza a economiei de piata.


Acest lucru a fost confirmat si in acest an, in zona de vest a tarii, la examenul de primire in profesia de avocat organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, prin Centrul Teritorial Timisoara.

Astfel, din cei 390 de candidati din Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor si Satu Mare care s-au inscris in cursa pentru roba de avocat, au fost declarati admisi doar 41, adica un procent de promovabilitate de putin peste 10 la suta. In conditiile in care, la nivel national, din cei 3.974 de candidati, 578 au fost declarati admisi, adica o rata a promovabilitatii de 14,5 la suta, se poate constata ca, la Timis, comisia de corectare a lucrarilor a fost mult mai dura decat la alte centre teritoale.

Totusi, avand in vedere ca si anul trecu, la Timis, rata de promovabilitate a fost tot de 10 la suta, dupa ani si ani in care numarul celor admisi depasea un procent de 25 la suta, se poate spune ca avocatura trece printr-un proces de consilidare de casta.

“Examenul a fost destul de dificil, intrucat unii candidati au invatat dupa vechile coduri, cele care erau in vigoare cand au absolvit facultatea, acum doi-trei ani. In conditiile in care, mai nou, codurile se schimba de la an la an, acest lucru a reprezentat o adevarata piedica. Materia este noua si, chiar daca au existat anumite compromisuri, adica numeroase capitole scose din tematica de concurs, unii tot nu au reusit sa se pregateasca foarte bine. La toate acestea se pot adauga si masurile de securizare a examenelor, copierea fiind, practic, imposibila”, spunea decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta, anul trecu, in incercarea de a explica cea mai scazuta rata de promovabilitate in profesia de avocat din ultimii 20 de ani.

Cu siguranta, argumentele ar fi aceleasi, daca ar incerca sa explice numarul scazut de candidati care au promovat examenul si in acest an… (Gh. Ilas)

 

 

 

Leave a Reply