MAGISTRATII, LA PSIHIATRU! Fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara propune modificarea legislatiei, in sensul ca magistratii sa fie obligati sa se prezinte, periodic, la psihiatru! “E nevoie de o modificare legislativa, macar ca in Ungaria, unde magistratii fac astfel de controale din trei in trei ani!”

SANYO DIGITAL CAMERA

Dezvaluirile unui fost magistrat, actualmente avocat, referitoare la problemele psihice cu care se confrunta unii judecatori, au starnit un val de comentarii in randul justitiarilor din Timisoara, care considera ca acest subiect nu ar trebui sa fie unul tabu, ci sa fie analizat cu responsabilitate publica de catre mai marii justitiei din Romania.


“Lucrurile nu stau chiar asa! Nu are legatura cu inamovabilitatea o eventuala obligativitate de efect a unui control psihiatric impusa judecatorilor! Dimpotriva! Starea de sanatate a magistratilor se verifica periodic in toata lumea. De exemplu, in Ungaria, din trei in trei ani, magistratii fac astfel de controale, iar daca sunt declarati inapti, sunt pensionati de boala Si legea romana contine norme privind pensia de boala, inclusiv pentru boli psihice. Asa ca ar fi un nonsens sa sustii ca magistratii nu pot fi supusi unor astfel de controale medicale, cata vreme legea reglementeaza pensionarea pentru astfel de situatii! E nevoie de o modificare legislativa in care sa se inscrie obligativitatea efect controalelor cu pricina periodic, macar ca la vecinii nostri unguri! Daca vrem, putem! Subiectul in sine ar trebui sa inceteze de a fi unul tabu, caci realitatile impun alte solutii si trebuie recunoscute, ca atare!”, propune judecatoarea Lidia Barac, fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara.

Reamintim ca un fost judecator a vorbit intr-un interviu publicat de avocatura.com, in premiera, despre probleme psihice ale unora dintre magistrati, care sunt cunoscute de catre sefii instantelor, dar sunt tinuti in sistem din fraternitate, pentru a fi protejati.

“Controlul psihologic este obligatoriu, insa doar la admiterea in magistratura. Pentru ca ei au vrut sa ne impuna controale psihologice periodice. Problema e asa. Boala psihica la judecatori e foarte intalnita. Deci avem la cazuri in instante… Multe, crede-ma! Practic nu exista instanta, spunem noi, in care sa nu intalnim o persoana cu probleme. Boli psihice evidente. Din pacate sistemul nu are solutii pentru ei, adica nu putem sa-i pensionam medical, nu ai ce sa le faci. De obicei sunt tinuti acolo, din mila si din confraternitate. Ii tinem, ii protejam… Nu merge sa faci controale. Pentru ca psihologul este o forma de limitare, o obligare. Sa ma supui pe mine ca judecator la un control psihologic obligatoriu, este o limitare pe care mi-o aduci mie. Si nu ai voie sa ma limitezi. Eu ca judecator sunt numit pe viata, nu ma poate da nimeni jos de-acolo, nici politicul, nimeni, nimeni! Asta e ideea inamovibilitatii judecatorului. Un psiholog ma poate da! Un control psihologic… Aici e problema!”, a dezvaluit un fostul judecator. (Gh. Ilas)

 

One thought on “MAGISTRATII, LA PSIHIATRU! Fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara propune modificarea legislatiei, in sensul ca magistratii sa fie obligati sa se prezinte, periodic, la psihiatru! “E nevoie de o modificare legislativa, macar ca in Ungaria, unde magistratii fac astfel de controale din trei in trei ani!”

  1. aceasta doamna a facut uz, mai mereu, de calitatea sa de presedinta a curtii de apel timisoara! nu stiu cum s-ar fi descurcat daca ar fi ramas un simplu judecator

Leave a Reply