UNBR NU IARTA! Fiul avocatului Gheorghita Mateut, trantit si a treia oara la examenul de primire in profesia de avocat! “Se infirma teoria potrivit careia profesia noastra este una inchisa, in care s-ar face loc doar copiilor colegilor de breasla”, spune fostul decan al Baroului Timis

mateut_junior

Fiul celebrului avocat Gheorghita Mateut a ratat si in acest an ocazia de a intra in breasla avocatilor, dupa ce a obtinut doar 67 de puncte la examenul de primire in profesie desfasurat luna trecuta.


In conditiile in care limita minima pentru a accede in aceasta meserie este de 70 de puncte, Mateut cel mic va fi nevoit sa puna din nou mana pe carte si sa revina la examenul de anul viitor, desi exista putine sanse de reusita.

Si asta pentru ca George Mateut, inspirat de tupeul justitiar al tatalui sau, a decis sa inceapa un razboi surd cu Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, dupa ce candidatura sa la un loc de stagiar in Baroul Cluj, din 2013, a fost respinsa.

Astfel, s-a adresat Curtii de Apel Cluj, pentru a fi anulata hotararea Consiliului UNBR de validare a rezultatelor examenului de primire in avocatura din 2013. Instanta i-a dat castig de cauza partial.

“Admite in parte actiunea formulatade reclamantul Mateut George, in contradictoriu cu UNBR – Consiliul Uniunii si INPPA. Anuleaza partial hotararea nr. 771/26.10.2013 in ceea ce priveste pe reclamant si obliga autoritatea la o noua recorectare a lucrarilor la disciplinele: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal”. 

Nemultumit de aceasta solutie, Mateut cel mic a atacat decizia Curtii de Apel Cluj si a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a avut castig de cauza. Recorectarea lucrarilor nu a schimbat cu nimic situatia candidatului, care tot picat a fost declarat.

Perseverent, George Mateut a mai asteptat un an si a sustinut proba in sesiunea septembrie 2015, iar rezultatele, potrivit site-ului UNBR, nu au fost de natura a schimba cu ceva statutul sau de candidat permanent. Organizarea si exercitarea profesiei de avocat – 15 puncte, Drept Civil – 12 puncte, Drept Procesual Civil – 9 puncte, Drept Penal – 13 puncte si Drept Procesual Penal – 18 puncte. George Mateut a acumulat 67 puncte si a fost declarat respins, intrucat nu a obtinut minimum 10 puncte la fiecare disciplina si nici nu a avut punctajul total de minimum 70 puncte. Reamintim ca, pentru prima data, fiul lui Gheorghita Mateut a resimtit opozitia sistemului si a fost “trantit” la Timisoara.

In septembrie 2010, acesta a picat examenul de intrare în Baroul Timis cu media 4.26. In condiţiile in care tatal sau a ajuns celebru prin scoaterea din arest a numerosi inculpati de lux – printre care, la un moment dat, si Ovidiu Tender – invocand diverse chichite din Codul de procedura penala, George Mateut tocmai la aceasta materia a avut probleme serioase, obtinand o notare neverosimila de 1,50.

„Nu stiu ce s-a intamplat cu acest candidat, poate a avut emotii, poate a confundat subiectele, insa acest caz – in care fiul unui avocat celebru nu a obtinut nota de trecere – infirma teoria potrivit careia profesia noastra este una inchisa, in care s-ar face loc doar copiilor colegilor de breasla”, a precizat, la vremea respectiva, fostul decan al Baroului Timis, Lazar Gruneantu. (Gh. Ilas)

 

 

Leave a Reply