CAPUSE TV! Patru persoane care au retransmis, ilegal, programele unor posturi de televiziune cu acces restrictionat, retinute de politie! Prejudiciul este estimat la peste 1,5 milioane de euro

alin_rotaru

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice a Inspectoratului General al Politiei Romane, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, efectueaza, la aceasta ora, 9 perchezitii pe raza municipiului Bucuresti, la locuintele a 4 persoane si la sediile unor societatii controlate de acestea.


Suspectii sunt banuiti ca ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 1.500.000 de euro prin punerea la dispozitia publicului de opere protejate, respectiv programe de televiziune, si de utilizare a unor marci inregistrate fara consimtamantul titularilor si spalare de bani. Este vizat Alin Rotaru, supranumit “regele etnobotanicelor”, rude si prieteni ai acestuia.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2013-2015, cei in cauza ar fi creat mai multe pagini de internet, prin intermediul carora ar fi pus la dispozitia publicului si ar fi retransmis, contra cost, programe ale unor posturi de televiziune cu acces restrictionat, fara a avea acordul acestora, incalcand astfel prevederile in materia drepturilor de autor.

Pentru a comercializa dispozitivele speciale de receptie a acestor programe si pentru a incasa sume de bani de la abonati, acestia ar fi infiintat numeroase societati atat in Romania cat si in alte state (inclusiv societati de tip „off-shore” infiintate in Cipru si SUA-Delaware). Cu ajutorul societatilor infiintate, ar fi disimulat tranzactiile efectuate si ar fi ascuns veniturile obtinute din aceste activitati ilicite, mare parte din sumele obtinute in acest mod fiind reinvestite.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala, estimat pana in prezent, este de aproximativ 1.500.000 de euro.

Cei vizati vor fi condusi, pentru audieri, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma probatoriului administrat, urmand a fi dispuse masurile procedural penale care se impun.

Cele 4 persoane sunt cercetate pentru savasirea infractiunilor de punerea la dispozitia publicului de opere protejate (programe de televiziune) si de utilizare a unor marci inregistrate fara consimtamantul titularilor si spalare de bani.

Actiunea beneficiaza de sprijinul specialistilor din cadrul Institutului National de Criminalistica, precum si al luptatorilor Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale – Inspectoratul General al Politiei Romane. (Vlad Enciu)

Leave a Reply