CLAUZE ABUZIVE LA BCR! Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza la peste 200 de clienti intr-un litigiu cu BCR! Acestia au reclamat modificarea unilaterala a dobanzilor din contractele de credit

bcr

Inalta Curte de Casatie şi Justitie (ICCJ) a decis, marti, irevocabil, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva, intr-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienti.


”Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum şi orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii. Obliga pe parata B.C.R. S.A. sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum şi sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari”, se arata in minuta deciziei de marti a instantei supreme.

Totodata judecatorii instantei supreme au constatat caracterul abuziv şi nulitatea absoluta a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.

Astfel ICCJ a admis recursurile declarate de recurentii-reclamanti, clinetii ai bancii,  şi a modificat decizia instantei anterioare in sensul ca ”Admite exceptia autoritatii de lucru judecat şi respinge cererea de constatare a caracterului abuziv, de constatare a nulitatii absolute a clauzei indicate in petitul 1.1, precum şi celelalte capete de cerere formulate in principal şi in subsidiar in legatura cu aceasta clauza (petitele 2, 3.1, 4 şi 5), pentru contractele nr. 678 din 19 iunie 2007, nr. 765 din 8 martie 2006 şi 2008691448 din 4 septembrie 2008, constatand autoritate de lucru judecat”. (Gh. Ilas)

 

Leave a Reply