DOSARUL VLASOV! Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prejudiciata cu peste 12 milioane de euro de catre familia Vlasov! Fiica fostului presedinte, Ingrid Vlasov, cercetata de catre procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie

vlasov

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea in continuare urmaririi penale fata de Ingrid Elena Vlasov, cercetata cu privire la savarsirea infracțiunii de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, (2 acte materiale), si Marian Nedelscu, administrator al unei societati comerciale, sotul celei de mai sus, cu privire la savarsirea infracțiunii de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, (5 acte materiale).


Anterior, in aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au dispus efectuarea in continuare urmaririi penale fata de VLASOV MIHAIL, cu privire la savarsirea infracțiunilor de abuz in serviciu, in forma continuata, folosire a influenței de catre o persoana care deține o funcție de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata si conflict de interese in forma continuata.

Potrivit probelor aflate in posesia procurorilor, in perioada 2008-2014, suspectul Vlasov Mihail, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei – C.C.I.R., abuzand de prerogativele functiei detinute, a intreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, in detrimentul entitatii pe care o reprezinta, cu repercusiuni negative in planul climatului investitional, reducand, totodata, eficienta masurilor adoptate la nivel public pentru sustinerea si dezvoltarea economica interna.

In perioada respectiva, suspectul Vlasov Mihail si alte persoane din conducerea Camerei si a S.C. Romexpo S.A., prin actele si faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor celor doua organizatii, astfel:

– prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este de 54.342.145,20 lei;

– prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741,44 lei.

Din actele de urmarire penala efectuate in cauza rezulta ca la savarșirea infracțiunilor ce fac obiectul cercetarilor au participat printre altii si suspectii Vlasov Elena Ingrid si Nedelcu Marian, fiica respectiv ginerele suspectului Vlasov Mihai.

In perioada 2008 – 2009, suspecta Vlasov Elena Ingrid in calitate de administrator al S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. a incheiat doua contracte de cesiune neexclusiva a drepturilor patrimoniale de autor cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in baza carora a incasat suma totala de 20.595 lei, pentru prestații ce nu au justificare economica pentru aceasta institutie publica.

Concret, la data de 18 iunie 2008, a fost incheiat un contract de cesiune neexclusiva a drepturilor patrimoniale de autor care a avut ca obiect „cedarea de catre autor a dreptului de reproducere si difuzare a imaginii firmei create de autor” , catre cesionar, in cadrul Buletinului Oficial nr. 1 al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, renumeratia autorului fiind stabilita in echivalentul in lei a sumei de 2.400 euro net, platibil la cursul B.N.R. din ziua facturarii, pentru opera al carei drept de reproducere si difuzare este cedat.

La data de 07 august 2008, in baza contractului respectiv, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a achitat firmei administrata de suspecta Vlasov Elena Ingrid suma de 8.343 lei.

In contextul celui de-al doilea contract, incheiat la data de 23 octombrie 2009, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a achitat catre S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. suma de 12.252 lei .

Aceste contracte nu aveau justificare economica, nerezultand necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comert si Industrie a Romaniei ca imaginea firmei S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. sa apara in Buletinul Oficial al Camerei, cu atat mai mult cu cat institutia publica respectiva percepea si percepe tarife de la firmele care vor sa apara in paginile acestei publicatii (tariful practicat este intre 50 EUR si 3.500 EUR/aparitie, in functie de dimensiunea si pozitionarea reclamei).

2009 – 2012, suspectul Nedelcu Marian, in calitate de administrator al unei societati comerciale, a incheiat doua contracte de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei prin care a beneficiat de suma 220.780,42 lei, achitata integral, ce reprezinta prejudiciu cauzat bugetului Camerei, fara ca prestațiile sa fi fost realizate.

De asemenea, la data de 05 septembrie 2012, suspectul Nedelcu Marian, in aceeasi calitate a incheiat un contract de inchiriere cu S.C. Romexpo S.A. avand ca obiect inchirierea imobilului „Casa Leda”, cu terenul aferent, la preturi derizorii. Astfel, prin contract s-a stabilit pretul inchirierii pentru casa (impreuna cu terenul pe care este amplasata) la 500 lei/luna exclusiv TVA, in pretul chiriei fiind inclusa si valoarea utilitatilor, iar pretul inchirierii pentru terenul din jurul casei a fost de 0,1 EUR/mp/luna.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat, reprezentand venituri nerealizate precum și costul utilitaților suportate din bugetul S.C. Romexpo S.A. pentru perioada septembrie 2012 – octombrie 2014, este de 109.025,44 lei.

La data de 12 decembrie 2013, suspectul Nedelcu Marian, in nume personal, a incheiat cu S.C. Romexpo S.A. promisiunea de vanzare-cumparare avand ca obiect imobilul „Casa Leda” la prețul derizoriu de 100.000 euro, la care se adauga TVA.

In plus, la data de 12 decembrie 2013, suspectul Nedelcu Marian, tot in nume personal, a incheiat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei un contract de inchiriere pentru terenul in suprafata de 2.900 mp (aflat in incinta S.C. Romepxo S.A.), la un pret derizoriu, valoarea totala a prejudiciului cauzat bugetului institutiei publice, reprezentat de venituri nerealizate in perioada decembrie 2013 – iunie 2014, fiind in valoare de 39.617,46 lei. (Vlad Enciu)

 

 

Leave a Reply