SAY IT NOW! 30 de liceeni din Timisoara au facut parte dintr-un proiect teatral pus in scena de TNT! “Un spectacol care te pune brutal pe ganduri!”, spun spectatorii

spune acum snur luni 09_resize

Nationalul timisorean a marcat punctul culminant al unui proiect de teatru social in care a sondat, exploatat si transpus in limbaj artistic cateva dintre problemele cu care se confrunta adolescentii din ziua de azi.


Treizeci de liceeni din Timisoara au fost parte din proiectul „Say It Now!”, astfel incat din experientele pe care, impreuna cu regizorul Marcelino Martin Valiente (Compania „B. Valiente” din Oslo), le-au transformat in esente teatrale, s-a nascut o piesa de teatru, pe un text scris in tandem de Mihaela Michailov si Marcelino Martin Valiente, iar spectacolul, produs de Teatrul National din Timisoara (TNTm) si regizat de acesta din urma, a avut premiera vineri seara.

”Un spectacol care nu te lasa sa pleci indiferent. Te pune – brutal, as spune – pe ganduri”, ne-a spus unul din spectatori.

Un spectacol in masura cel putin egala pentru parinti, au concluzionat participantii la dezbaterea care a incheiat, sambata, aceasta etapa a proiectului.

Pe scena Salii 2, actorii TNTm, Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon si Colin Buzoianu intra adanc in viata unui adolescent care, intr-un anume context, ajunge sa abuzeze, fiind, el insusi, victima suprema, neinteleasa nici macar, sau mai degraba, in primul rand de parinti. Construieste in jurul lui Zidul – un spatiu imaginar dincolo de care el este cel mai puternic. Si atat. Sami, cel din piesa, e un personaj fictiv. Povestea lui, insa, s-a spus, intr-un fel sau altul, la unul din atelierele care au deschis proiectul  „Say It Now!”. Lucrand impreuna, acceptand teatrul ca spatiu al increderii, tinerii participanti la woorkshop-ul „Say it now!” din aprilie au  verbalizat lucrurile despre care de obicei tac.

actor1

”La workshop am simtit ca pot sa ma deschid. Nu era ca la scoala, nu eram presata sau constransa. Prin joaca, am invatat sa spunem ce simtim cu adevarat. (…) Am o prietena care a devenit dependenta de droguri dupa ce a asistat la scena in care un politist i-a pus catuse tatalui ei. Un alt baiat care a participat la workshop isi punea probleme referitor la orientarea lui sexuala, incerca sa se inteleaga pe sine insusi, avea mari nesigurante in ceea ce-l priveste”, marturiseste Raluca Cirstea, eleva in ultimul an de liceu, la CNA ”Ion Vidu”.

Dezbaterea „Say it now!”, publicarea trilingva a piesei (in romana, norvegiana si engleza), si filmul care documenteaza intregul demers vor finaliza acest proiect ambitios.

Say it now! este un spectacol – experiment prin care TNTm propune un ultra-necesar exercitiu de sinceritate. Un proiect finantat prin Grantul EEA, oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei“ in cadrul programului “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”, finantat prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, conceput si implementat de TNTm, in parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, Say it now! isi propune sa implice teatrul in procesul de formare a tinerilor, sa incurajeze creativitatea si auto-comunicarea. Despre toate acestea si „despre ce ne spunem de fapt atunci cand nu vorbim”, dupa cum a deschis discutia Andrei Popov, jurnalist Radio Romania International, s-a discutat cateva ore, sambata, in foaierul Salii 2, unde a avut loc dezbaterea Say It Now!”.

actori

”Teatrul vorbeste, mergem la teatru ca sa ne spunem ceva unii celorlalti. Teatrul National si-a asumat  ca spectacolele sale, indiferent de titlul ales, sa abordeze o tema sociala. Noi nu aratam cu degetul, nu dam solutii sau verdicte, ci punem intrebari la care fiecare spectator trebuie sa-si raspunda. In felul acesta, el devine un partener activ si responsabil”, a spus Ada Hausvater, managerul TNTm.

”Teatrul ma ajuta sa reformulez aceste intrebari”, a aratat si regizorul Marcelino Martin Valiente.

Pornind de la spectacol, primele subiecte abordeaza relatiile parinti – copii. O relatie despre care Mihai Gafencu, presedintele Asociatiei „Salvati Copiii!” Timis spune: ”suntem din ce in ce mai asemanatori cu tarile din vestul european in ceea ce priveste alienarea familiei”.

”Vorbim, in general, de o generatie debusolata care acum are copii”, crede Mihaela Tomita, reprezentanta locala a Agentiei Nationale Antidrog. Dependentele la care ajung acesti copii (n.r. statistic, numarul minorilor care ajung in stare critica la spital in urma consumului de substante interzise s-a dublat, anual, in ultimii patru ani) au la baza problemele de acasa”.

actor2

Psihologul Raluca Faur vede cum puntile de comunicare intre parinti si copii sunt prea adesea rupte. ”Comunicare inseamna schimb de idei. Nu inseamna ca tu, ca parinte, spui si copilul te asculta. Trebuie create punti. In general, copiii nu au destule contexte sa se exprime, iar daca adultii comunica intre ei, au pierdut in schimb puntile de comunicare cu copiii.  Cea mai importanta relatie este cea dintre parinti si copii. Un parinte trebuie sa fie atent la nevoile copilului sau, nu la nevoie sale in raport cu el”.

La dezbatere a participat si o parte din echipa de creatie a spectacolului,  compusa din actorii Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Ana Munteanu si Colin Buzoianu, regizorul Marcelino Martin Valiente, coregrafa Gunhild Bjørnsgaard, scenograful Brage Jonassen, compozitorul Sebastian Hamburger, video artistul Lucian Matei si light designerul Ovidiu Zimcea.

 

Leave a Reply