MARTORI! Artistul Cristian Sida lanseaza pe simezele Facultatii de Arte si Design din Timisoara chipurile stilizate a 50 de personaje! Seria de lucrari Martori a fost realizata in perioada 2009 – 2015 si reprezinta “un eu plin de suspecti, de personaje chinuite” (P)

desen_sida

Unul dintre cei mai bine cotati artisti vizuali romani, Cristian Sida, va lansa, joi, 12 noiembrie, de la ora 18, albumul de arta ”Martori”, aparut la Editura Brumar / Cosmopolitan Art 2015.


Evenimentul va avea loc in Galeria Mansarda a Facultatii de Arte și Design din Timișoara, iar lansarea, arata artistul, se va face in prezenta a 50 de ”Martori”, asa cum sunt considerate operele de arta care vor expuse pe simeze. Volumul bilingv, roman – englez, editat de Georg Lecca, unul dintre cei mai mari colectionari de arta romaneasca, este, in 220 de pagini, o mostra de arta contemporana dusa la cel mai inalt nivel.

In el sunt reproduse lucrarile ”Martori”, o serie  la care Cristian Sida a lucrat mai multi ani. Artistul semneaza, deopotriva, și textul albumului. Seria de lucrari intitulate ”Martori”, reprezinta cateva sute de schite, pe panza sau hartie, unele mai sumare, altele foarte elaborate, ale chipurilor personajelor din lucrarile finale, realizate in perioada 2009 – 2015.

”Imi dau seama ca in toate aceste schite, numite pe parcurs ”Martori” – sunt eu. Sunt eu cu eul meu liric colectiv, eu plin de martori, eu plin de suspecti, de personaje chinuite. Ma intreaba toti de ce nu pictez personaje care zambesc. In poza nu ma uit in obiectiv, iar cand sunt singur nu zambesc! Sunt timid! Dar culorile? Culorile sunt aceleasi, posedate de lumina de griuri de violet de verde-oliv”, spune Cristian Sida. Cristian Sida este unul din cei mai bine cotati artiști vizuali romani contemporani. Așa  cum se intampla, ironic, e binecunoscut in strainatate, inainte de locul sau natal.

sida

 

Timișorean prin adoptie, aradean prin naștere, Cristian Sida e pe jumatate rezident in Franta unde, are, de ani buni, proiecte artistice de anvergura. (Bunaoara anul trecut a finalizat picturi murale monumentale care impodobesc cladirile din Mericourt, in Regiunea Nord Pas de Calais, Franta, in cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.) Doctor in arte vizuale,  cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida are 41 de ani și este conferentiar la Facultatea de Arte și Design Timișoara.

”Picturile mele sunt populate cu personaje pe care nu le-am cunoscut, sunt pline de fantome pe care nu le-am intalnit, pline de stihii ale trecutului care mi-au locuit mintea, cu care am impartit un spatiu intunecat, dar sunt și pline de ingeri pe care nimeni nu i-a vazut, pline de personaje care nu au depus niciodata marturie la vreun proces, decat la cel al vindecarii, vindecarea de mine insumi”, conchide artistul. Evenimentul va fi prezentat de profesorul, scriitorul și publicistul Marcel Tolcea.

 

 

Leave a Reply